Τρία ηγετικά στελέχη κινήματος αγροτών, ανάμεσά τους ένας υποψήφιος για την προεδρία της Νικαράγουας, καθώς και δύο ηγέτες φοιτητικής οργάνωσης, συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, γεγονός που αύξησε σε 26 τον αριθμό των αντιπάλων της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα που έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές του Ιουνίου, ενώ απομένουν μερικοί μήνες ως τις προεδρικές εκλογές.

Τις συλλήψεις ανακοίνωσε χθες Τρίτη η νικαραγουανή αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους τρεις ηγέτες της οργάνωσης Κίνημα Αγροτών που τέθηκαν υπό κράτηση είναι ο Μεδάρδο Μαϊρένα, πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, και ο Πέδρο Μένα.

Και οι δύο είχαν καταδικαστεί να εκτίσουν 200 χρόνια κάθειρξη για «τρομοκρατία» και άλλα αδικήματα, καθώς είχαν κατηγορηθεί για τους θανάτους αστυνομικών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018. Είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την αμνηστία που χορηγήθηκε με νόμο τον Ιούνιο του 2019.

Δύο ηγετικά στελέχη φοιτητικής οργάνωσης, ο Λέστερ Αλεμάν και ο Μαχ Χέρες, που είχαν κατηγορηθεί πως ήταν οι «υποκινητές» της κατάληψης δύο πανεπιστημίων στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2018, επίσης συνελήφθησαν. Είχαν αφεθεί και αυτοί ελεύθεροι με την αμνηστία του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018, ο Λέστερ Αλεμάν, 23 ετών, είχε αποκτήσει φήμη στην αντιπολίτευση απαιτώντας την παραίτηση του Ντανιέλ Ορτέγκα παρόντος του προέδρου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με έναν δολοφόνο» είχε αναφέρει.

«Νόμιζαν πως είναι αυτοκράτορες, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μικρά μίζερα ανθρωπάκια» δήλωσε χθες η Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρος και σύζυγος του Ντανιέλ Ορτέγκα, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποιον από τους κρατούμενους.

Οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούνται για «υπονόμευση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας και «υποκίνηση ξένης επέμβασης» στα εσωτερικά της, δυνάμει του νέου νομοθετικού οπλοστασίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το κόμμα του αρχηγού του κράτους.

«Κάθε μέρα απομακρύνεται η πιθανότητα στη Νικαράγουα να διεξαχθούν εκλογές ελεύθερες, δίκαιες, ισόνομες. Η παρενόχληση και ο διωγμός των φωνών των διαφωνούντων δεν σταματούν» έκρινε η Αντόνια Ουρεχόλα, πρόεδρος της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να υπάρξει «πιο ενεργητική και συντονισμένη αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νικαράγουας πως «περιφρονεί και παραβιάζει ολοένα περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Έξι πιθανοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές έχουν συλληφθεί από τη 2η Ιουνίου. Ανάμεσά τους είναι η Κριστιάνα Τσαμόρο, 67 ετών, η κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος Τσαμόρο (1990-1997), που είχε νικήσει τον Ντανιέλ Ορτέγκα.

Μεταξύ των υπόλοιπων προσώπων που συνελήφθησαν φιγουράρουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, φοιτητές, καθώς και πρώην σαντινιστές αντάρτες -άλλοτε σύντροφοι του προέδρου στα όπλα-, που πήραν αποστάσεις από τον Ντανιέλ Ορτέγκα αφού εκείνος επέστρεψε στην εξουσία το 2007. Ήταν πρόεδρος από το 1979 ως το 1990.

Ο κ. Ορτέγκα, 75 ετών, που αναμένεται να διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία, λέει πως τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί δεν είναι ούτε «υποψήφιοι», ούτε «πολιτικοί», αλλά «εγκληματίες», οι οποίοι απειλούσαν «την ασφάλεια της χώρας» και συνωμοτούσαν για να οργανώσουν «πραξικόπημα» προκειμένου να τον ανατρέψουν, με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους αντίπαλοι του προέδρου κατηγορούν τον άλλοτε ηγέτη του αγώνα κατά της δικτατορίας πως επιβάλλει δικό του δικτατορικό καθεστώς, μαζί με τη σύζυγό του, με χαρακτηριστικά τον νεποτισμό και τη διαφθορά.

Στην εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγκα που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2018 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 328 άνθρωποι, τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι, χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι ακόμη οδηγήθηκαν στις φυλακές, ενώ πάνω από 100.000 Νικαραγουανοί εξορίστηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης