Τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σήμερα σε μια περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων ανταρτικών οργανώσεων που μάχονται και οι δύο τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την πληροφορία αυτή ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προσκείμενες στους αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα πήραν θέση γύρω από το Καφρ Τζάνα, μια δύσβατη περιοχή την οποία κατέλαβε την Δευτέρα 17/10 η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εκδιώκοντας δύο αντίπαλες ομάδες ανταρτών που ωστόσο ανήκουν στον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων που στηρίζεται από την Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός και αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας επιχειρούν να επαναφέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να υλοποιηθεί η ειρηνευτική συμφωνία που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο. Με βάση αυτή τη συμφωνία, σταμάτησαν για μία ημέρα οι συγκρούσεις, μετά τις πολύνεκρες μάχες των προηγούμενων πέντε ημερών.

«Η Τουρκία παρενέβη για να σταματήσει τη σύγκρουση, να εμποδίσει την Ταχρίρ αλ Σαμ να προχωρήσει και να επαναφέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εφαρμοστεί η συμφωνία», είπε ο Ουαϊέλ Ολουάν, πρώην στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση υπέβοσκε στη βορειοανατολική Συρία, μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, κυρίως λόγω των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των ισλαμιστών της HTS και των εθνικιστικών ένοπλων ομάδων. Οι συγκρούσεις της Δευτέρας πυροδοτήθηκαν από τις αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών ότι παραβίασαν τη συμφωνία του Σαββάτου, με βάση την οποία οι τζιχαντιστές μαχητές αποχώρησαν από την πόλη Αφρίν, την οποία είχαν καταλάβει από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Οι τελευταίοι συμφώνησαν από την πλευρά τους να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους, μακριά από τις κατοικημένες πόλεις.

Η Τουρκία φοβάται ότι εάν η HTS επεκτείνει τον έλεγχό της σε αυτόν τον θύλακα των ανταρτών, η Μόσχα θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς σε μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι. Τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις στις περιοχές που περνούν στην επιρροή της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όπως υποστηρίζουν τρεις διοικητές των ανταρτών.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, οι τζιχαντιστές σταθμεύουν τώρα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τη μεθοριακή πόλη Αζάζ, το διοικητικό κέντρο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία συριακής αντιπολίτευσης. Ένας αξιωματούχος του συνασπισμού που μάχεται την HTS είπε ότι οι αντικυβερνητικοί αντάρτες ενίσχυσαν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη για να αποτρέψουν τυχόν απόπειρα των τζιχαντιστών να την καταλάβουν.

Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αζάζ οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των τζιχαντιστών. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται την άφιξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει μια σχετικά αποτελεσματική πολιτική διοίκηση στην επαρχία του Ιντλίμπ, το προπύργιό τους, όμως κυβερνούν με σιδηρά πυγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης