Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ θα δώσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του κόμματος SMC και νικητή των βουλευτικών εκλογών της 13ης Ιουλίου Μίρο Τσεράρ.

Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η σλοβενική Βουλή και προκειμένου ο Τσεράρ να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 46 βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μ. Τσεράρ αναμένεται να έχει τη στήριξη τριών κομμάτων, με τα οποία το SMC -που έχει εκλέξει 36 βουλευτές- διεξάγει συνομιλίες για κυβερνητική συνεργασία. Πρόκειται για το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS), τους Σοσιαλδημοκράτες (SD) και τη Συμμαχία Αλένκα Μπράτουσεκ (ZaAB), που, αν ανάψουν το πράσινο φως στην υποψηφιότητα Τσεράρ, ο τελευταίος θα απολαμβάνει τη στήριξη 56 βουλευτών σε σύνολο 90 στο σλοβενικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, έναν μήνα και πλέον μετά τις εκλογές δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο γύρω από τα ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όμως, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα, αφού τις επόμενες ημέρες το SMC θα αποφασίσει ποιον θα καλέσει σε συνεργασία, σύμφωνα με τον κ. Τσεράρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης