Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε διπλή επίθεση με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά την Τρίτη το πρωί στην κοινότητα Μαχάς, στην κεντρική Σομαλία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση, που αποδίδεται στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ («Νεολαία»), διαπράχθηκε στην κοινότητα αυτή της επαρχίας Χιράν παρά τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν πριν από μερικούς μήνες με τη συμμετοχή κυρίως παραστρατιωτικών ομάδων φυλών και του ομοσπονδιακού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην πόλη Μαχάς (χθες) το πρωί με οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά. Έβαλαν στο στόχαστρο ζώνη αμάχων κι έχουμε επιβεβαιώσει πως εννέα άνθρωποι, όλοι άμαχοι, σκοτώθηκαν στις δύο εκρήξεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ο Αμπντουλάχι Αντάν, αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εκρήξεις έγιναν κοντά σε εστιατόριο, σε μικρή απόσταση από κτίριο της αυτοδιοίκησης.

«Είδα τα πτώματα εννέα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Ήταν φρικιαστική επίθεση», είπε ένας από αυτούς, ο Αντάν Χασάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματικός της αστυνομίας στη Μαχάς, ο Οσμάν Νουρ, είπε ότι οι δύο εκρήξεις είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «αθώοι πολίτες», κατηγορώντας τη Σεμπάμπ πως βάζει στο στόχαστρο αμάχους μετά τις ήττες της στην επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Σεμπάμπ ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα και διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007 για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν την περίοδο 2011-2012 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας —συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου—, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές στις επαρχίες από όπου εξαπολύουν συχνές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και αμάχων, ιδίως στην πρωτεύουσα.

Στις αρχές του Ιουλίου, παραστρατιωτικές ομάδες φυλών στη Χιράν ξεσηκώθηκαν εναντίον της Σεμπάμπ. Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, που διεμήνυσε το καλοκαίρι πως θα εξαπολυόταν «ολοκληρωτικός πόλεμος» εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών, έστειλε τον Σεπτέμβριο ομοσπονδιακά στρατεύματα στην επαρχία για να υποστηρίξουν τους παραστρατιωτικούς.

Η επιχείρηση, στην οποία προσφέρεται επίσης υποστήριξη από τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS) και από τις ΗΠΑ, επέτρεψε να ανακαταληφθούν αχανείς εκτάσεις σε δύο πολιτείες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, τη Χιρσαμπέλ —στην οποία υπάγεται η επαρχία Χιράν— και την Γκαλμουντούγκ.

Οι αντάρτες ανταποδίδουν με συχνές, πολύνεκρες επιθέσεις, γεγονός που υπογραμμίζει πως διατηρούν τη δυνατότητα να πλήττουν την καρδιά πόλεων και σομαλικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Την 29η Οκτωβρίου, δυο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχτηκαν το ένα μετά το άλλο με διαφορά μερικών λεπτών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 121 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 333. Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τριπλή επίθεση στην Μπαλαντουένε, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιράν, στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενώ τον Αύγουστο, τουλάχιστον 21 πελάτες ξενοδοχείου της Μογκαντίσου σκοτώθηκαν σε θεαματική έφοδο τζιχαντιστών που ακολούθησε πολιορκία 30 ωρών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης