Λιμός απειλεί να ενσκήψει σε περιοχές της Σομαλίας ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς η ξηρασία επιδεινώνεται και οι τιμές των ειδών διατροφής εκτοξεύονται παγκοσμίως.

«Ο λιμός βρίσκεται προ των θυρών. Σήμερα απευθύνουμε ύστατη προειδοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μογκαντίσου, διευκρινίζοντας ότι η πείνα θα πλήξει το φθινόπωρο περιοχές της νοτιοκεντρικής Σομαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κέρας της Αφρικής ζει την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών και οι ειδικοί δηλώνουν ότι η περιοχή ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πέμπτη βροχερή περίοδο χωρίς βροχοπτώσεις στα χρονικά.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς έφθασε την Πέμπτη στην Σομαλία και δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος από το επίπεδο της οδύνης και των δεινών που περνούν τόσοι Σομαλοί».

Περί τα 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν του ήμισυ του πληθυσμού, πλήττεται από την ιστορική ξηρασία. Οι 213.000 βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενα εκατομμύριο Σομαλοί απομακρύνθηκαν κατά την διάρκεια του 2021 από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η χώρα ζει την τρίτη ξηρασία σε μια δεκαετία, αλλά η τρέχουσα ξηρασία «έχει ξεπεράσει τις τρομακτικές ξηρασίες των περιόδων 2010-2011 και 2016-2017 σε διάρκεια και σοβαρότητα», εκτιμούσε τον Ιούλιο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η ξηρασία έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πληθυσμού που εξαρτάται από την κτηνοτροφία, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την επιδρομή ακριδών στο Κέρας της Αφρικής ανάμεσα στο τέλος του 2019 και τον 2021.

Το 2011, η Σομαλία επλήγη από λιμό που άφησε 260.000 νεκρούς, το ήμισυ των οποίων ήταν παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Σε κατάσταση λιμού είχαν κηρυχθεί από τον Ιούλιο 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο 2012 πολλές περιοχές της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης