Σουδάν: Απελευθέρωση τεσσάρων υπουργών που είχαν συλληφθεί στο στρατιωτικό πραξικόπημα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021, 03:56
Σουδάν: Απελευθέρωση τεσσάρων υπουργών που είχαν συλληφθεί στο στρατιωτικό πραξικόπημα

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης του ΟΗΕ αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον αρχηγό του σουδανικού στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο τελευταίος διέταξε την απελευθέρωση τεσσάρων Σουδανών υπουργών που κρατούνται από την ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γκουτέρες προέτρεψε τον Σουδανό αρχηγό του στρατού να αποκαταστήσει τη μεταβατική πολιτική κυβέρνηση.

Στις 25 Οκτωβρίου ο στρατηγός αλ Μπουρχάν, μόνος πλέον στο τιμόνι της φτωχής χώρας της Αφρικής, διέλυσε τη μεταβατική κυβέρνηση που υποτίθεται πως θα καθοδηγούσε την μετάβαση προς τη δημοκρατία και διέταξε να συλληφθούν οι υπουργοί και οι κορυφαίοι δημόσιοι λειτουργοί στις τάξεις της που είναι πολίτες.

Ο επικεφαλής της ανατραπείσας μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντάλα Χάμντοκ, τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι τέσσερις υπουργοί που δόθηκε εντολή να απελευθερωθούν είναι ο Χάμζα Μπαλούλ, υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, ο Χασίμ Χασάντ αλ Ρασούλ, υπουργός Τηλεπικοινωνιών, ο Αλί Τζέντο, υπουργός Εμπορίου και ο Γιούσεφ Αντάμ, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, σύμφωνα με τον σουδανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι υποστηρίζει «όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Σουδάν και στην επείγουσα αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της διαδικασίας μετάβασης στο Σουδάν», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κάλεσε τον στρατό να απελευθερώσει τους συλληφθέντες πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Χάμντοκ.

Η έκκληση του Γκουτέρες απευθύνεται μετά από εκείνη των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ηνωμένου Βασιλείου που έκαναν την Τετάρτη, απαιτώντας την «άμεση αποκατάσταση» της πολιτικής κυβέρνησης που ανατράπηκε από τον στρατό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021, 03:56