Χιλιάδες Σουδανοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες Σάββατο με τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από την κατοικία του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ στο κέντρο του Χαρτούμ, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις.

Στην άλλη όχθη του ποταμού Νείλου στην πόλη Ομντουρμάν ένας πολίτης υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στη διάρκεια «ταραχών», ενώ και άλλοι πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θύμα ήταν ένας γιατρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής των γιατρών της αντιπολίτευσης. Το ιατρικό προσωπικό έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος τόσο στην Ομντουρμάν, όσο και κοντά στην κατοικία του Μπασίρ στο Χαρτούμ. Εξάλλου αυτή ήταν η πρώτη φορά από την αρχή των κινητοποιήσεων που οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν κοντά στην οικία του Σουδανού προέδρου, στη συνοικία όπου βρίσκεται και το αρχηγείο του στρατού αλλά και το υπουργείο Άμυνας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σουδανικές σημαίες και φώναζαν «ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη». Νωρίς το βράδυ οι ταραχές σταμάτησαν καθώς οι δυνάμεις της τάξης υποχώρησαν αφήνοντας τους χιλιάδες διαδηλωτές να παραμείνουν στο σημείο. Κάποιοι νεαροί μάλιστα δήλωσαν ότι θα παραμείνουν έξω από την οικία του Μπασίρ μέχρι να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ο νέος αυτός θάνατος ανεβάζει σε 32, σύμφωνα με τις αρχές, τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σε προηγούμενο απολογισμό του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε κάνει λόγο για 51 νεκρούς.

Με βασικό σύνθημα «Ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη» οι διαδηλωτές ζητούσαν για μία ακόμη φορά την αποχώρηση του Μπασίρ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989.

Η επιλογή της χθεσινής ημέρας είχε και συμβολικό χαρακτήρα καθώς ήταν η επέτειος της εξέγερσης της 6ης Απριλίου 1985 η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Τζααφάρ αλ Νιμέιρι.

«Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας» είχαν παραταχθεί το Σάββατο πριν καν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις , δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο AFP.

Από την πλευρά του Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σχολίασε ότι «η συμμετοχή σήμερα ήταν πολύ εντυπωσιακή». «Αυτό ενισχύει την πίεση στον Μπασίρ και το καθεστώς και δείχνει ότι το κίνημα αμφισβήτηση δεν χαλαρώνει», πρόσθεσε.

Ο Άνταμ Γιαγκούμπ, ένας διαδηλωτής, δήλωσε ότι συμμετέχει στο κίνημα «διότι θέλουμε να δούμε τον Μπασίρ να φεύγει».

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενώθηκε με την Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η χθεσινή πορεία έχει στόχο να ζητήσει από τον στρατό της χώρας «να επιλέξει μεταξύ του λαού και του δικτάτορα».

Μάλιστα ζήτησαν από τους διαδηλωτές να «μην εγκαταλείψουν το αρχηγείο του στρατού και να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους», λέγοντας ότι «ελπίζουμε ο στρατός να ταχθεί υπέρ του λαού».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ομάδες διαδηλωτών εξακολουθούσαν να βρίσκονται έξω από τα κτίρια, τραγουδώντας και χορεύοντας. Άλλοι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι το κτίριο του στρατού στο Μαντάνι, μια πόλη νοτιοδυτικά του Χαρτούμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Μπασίρ – που κυβερνά το Σουδάν με σιδερένια πυγμή εδώ και τρεις δεκαετίες– είναι αντιμέτωπος από τις 19 Δεκεμβρίου με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό.

Στη συνέχεια οι κινητοποιήσεις μετατράπηκαν σε ένα κίνημα που ζητούσε την αποχώρηση του 75χρονου Μπασίρ, ο οποίος επιθυμεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία το 2020.

Ο Σουδανός πρόεδρος, αφού προσπάθησε μάταια να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, κήρυξε στις 22 Φεβρουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η οποία θα ισχύει για ένα χρόνο. Έκτοτε οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί σε όγκο και ένταση και περιορίζονται κυρίως στο Ομντουρμάν. Εξάλλου πολλοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και έχουν καταδικαστεί από ειδικά δικαστήρια σε ποινές φυλάκισης.

Η πανίσχυρη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας έχει συλλάβει από τον Δεκέμβριο εκατοντάδες διαδηλωτές, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, τονίζουν ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης