Στα δικαστήρια οδηγούν οι New York Times την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρνηση της να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα που αντάλλαξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά, σχετικά με την προμήθεια από την ΕΕ εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19.

Όπως γράφει το Politico, η εφημερίδα θα υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες της ΕΕ να αγοράσει εμβόλια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από την Pfizer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια υπόθεση – σκάνδαλο, τόσο λόγω της αδιαφάνειας της Κομισιόν για το περιεχόμενο το μηνυμάτων μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά, όσο και για το τελικό ποσό που εισέπραξε η Pfizer για την πώληση των εμβολίων της. Η αποκάλυψη όσων έχουν ειπωθεί μεταξύ των δύο θα έριχνε φως στην υπόθεση και θα απαντούσε στα καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί για το πώς προμηθεύτηκε η ΕΕ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Politico.

Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν λεπτομερώς την υπόθεση. «Οι Times υποβάλλουν πολλά αιτήματα για ελευθερία πληροφοριών και διατηρούν ενεργό φάκελο. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν τη στιγμή το θέμα αυτής της αγωγής». Ούτε η Κομισιόν απάντησε στο αίτημα του Politico για σχολιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μήνυση της αμερικανικής εφημερίδας έρχεται μετά από έρευνα του Ιανουαρίου του 2022 που έκανε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Έμιλι Ο’ Ράιλι. Από την έρευνα προέκυψε ότι έγινε κακή διαχείριση στις προσπάθειες της Κομισιόν να ανακτήσει τα γραπτά μηνύματα, μετά από το αίτημα για δημόσια πρόσβαση σε αυτά που υπέβαλε ο δημοσιογράφος του netzpolitik.org, Alexander Fanta. Η έρευνα της Ο’ Ράιλι διαπίστωσε ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της Προέδρου να αναζητήσει τα μηνύματα

Απαντώντας στο συγκεκριμένο πόρισμα, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, είπε ότι τα μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «εφήμερης φύσης τους».

Αγωγές κατά της Κομισιόν έχει καταθέσει και η γερμανική εφημερίδα Bild ζητώντας την δημοσιοποίηση εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

Αν και πολλές από τις αγωγές της Bild απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η εφημερίδα έλαβε τελικά κάποια έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης αλληλογραφίας μέσω email που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Αυτά τα έγγραφα, ωστόσο, δεν περιείχαν κανένα μέρος της αλληλογραφίας που είχαν η φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης