Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία για διήμερη επίσκεψη, πληροφόρησαν το Γερμανικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές στο Ριάντ χθες Πέμπτη.

Η κυρία Μπέρμποκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό της Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον Φεβρουάριο, είχαν ανεπίσημες συνομιλίες στο περιθώριό της.

Κατά τις πηγές του dpa, τις συνομιλίες θα απασχολήσουν η διμερής συνεργασία στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων και οι συρράξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής: ο πόλεμος στην Υεμένη, ο πόλεμος στο Σουδάν, η κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η Σαουδική Αραβία πρόσφατα αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Συρία και η επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο αναμένεται να απασχολήσει επίσης τις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη της κυρίας Μπέρμποκ θα γίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο βασίλειο. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι προσκεκλημένος· είναι η πρώτη φορά που θα πάρει μέρος στις εργασίες του από το 2011, όταν η χώρα του τέθηκε εκτός του παναραβικού οργανισμού.

Η θέση της Γερμανίας όσον αφορά τη Συρία δεν έχει αλλάξει, ξεκαθάρισε το Βερολίνο τη Δευτέρα.

Τη σχέση ανάμεσα στο Βερολίνο και το Ριάντ επιδείνωσε τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος στην Υεμένη –στον οποίο επενέβη η Σαουδική Αραβία το 2015, επικεφαλής περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας– και η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης