Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ισπανία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 13:46
Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ισπανία

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Ισπανίας εναντίον του νέου κορωνοϊού θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την αναμενόμενη άφιξη των πρώτων δόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στη χώρα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της 27ης και της 29ης Δεκεμβρίου με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να αποφασίσει στις 21 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα απ΄ό,τι προβλεπόταν, για το αίτημα χορήγησης άδειας χρήσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Η άφιξη των εμβολίων «σημαίνει την έναρξη του τέλους της πανδημίας, αλλά όχι το τέλος» και «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση» και να συνεχίσουμε να τηρούμε τους περιορισμούς, επέμεινε ο Ίγια σε συνέντευξη Τύπου.

Κάλεσε, επίσης, τους Ισπανούς να επιδείξουν «τη μέγιστη προσοχή» ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς η κατάσταση της επιδημίας, που βελτιώθηκε σαφώς τον Νοέμβριο, καταγράφει μια «αλλαγή τάσης» την οποία χαρακτήρισε «ανησυχητική».

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές περιφέρειες της χώρας, που είναι αρμόδιες σε θέματα υγείας και διαχείρισης της επιδημίας, αποφάσισαν να σφίξουν τα λουριά πριν από τα Χριστούγεννα ανακοινώνοντας νέα μέτρα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η Ισπανία θα ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού από τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο ή είναι πιο εκτεθειμένοι, όπως οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, το ιατρικό προσωπικό ή τα εξαρτώμενα άτομα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εμβολιάσει 15 έως 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν πληθυσμό 47 εκατομμυρίων, έως τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, 2,5 εκατομμύρια εκ των οποίων έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ισπανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει πληγεί πιο σκληρά από τη πανδημία, με σχεδόν 1,8 εκατ. επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό και τουλάχιστον 48.700 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 14:53