Το υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19 της AstraZeneca βρέθηκε πως έχει αποτελεσματικότητα 70,4% σε μια ενδιάμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων της δοκιμής Φάσης 3, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Lancet.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με την αποτελεσματικότητα που ανακοίνωσε προηγουμένως η AstraZeneca τον Νοέμβριο για το εμβόλιό της, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet την Τρίτη, διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις εμβολίου ήταν 62,1% και στη συνέχεια η αποτελεσματικότητα σε εκείνους που έλαβαν μισή δόση ακολουθούμενη από πλήρη δόση ήταν 90%. «Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στις δύο ομάδες ήταν 70,4%», έγραψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την AstraZeneca και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο στη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα αποτελέσματα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά του COVID-19 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca υποδηλώνουν ότι είναι ασφαλές και περίπου 70% αποτελεσματικό, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ατόμων άνω των 55 ετών – μια βασική ανησυχία για ένα εμβόλιο στο οποίο οι αξιωματούχοι υγείας ελπίζουν να μπορούν να βασιστούν λόγω του χαμηλού κόστους, της διαθεσιμότητας και της ευκολίας χρήσης.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο φαίνεται πιθανό να εγκριθεί, παρά κάποια σύγχυση στα αποτελέσματα και τα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας από αυτά που έχουν δείξει άλλα υποψήφια εμβόλια.

Το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε την Τρίτη μερικά αποτελέσματα από δοκιμές του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική – αποτελέσματα ασφάλειας σε 23.745 συμμετέχοντες και επίπεδα προστασίας σε 11.636.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δύσκολο να ερμηνευθούν τα δεδομένα, επειδή ένα λάθος οδήγησε ορισμένους συμμετέχοντες να πάρουν μισή δόση ακολουθούμενη από μια πλήρη αντί για δύο πλήρεις δόσεις, όπως είχε προβλεφθεί.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο προστάτευσε τους εθελοντές στο 62%, όταν πήραν δύο πλήρεις δόσεις και στο 90% αυτούς που αρχικά έλαβαν τη μισή δόση. Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η δεύτερη ομάδα ήταν πολύ μικρή – 2.741 άτομα – για να κρίνει την πιθανή αξία αυτής της προσέγγισης και ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.

Η ομάδα μισής δόσης επίσης δεν περιελάμβανε άτομα άνω των 55 ετών, και γενικότερα στη μελέτη, μόνο το 20% ήταν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά για να οδηγήσουν τις ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού να εγκρίνουν τη χρήση του εμβολίου αμέσως.

«Δεν έχουμε ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου», καθώς δεν εμφανίστηκε νοσηλεία ή σοβαρή ασθένεια μεταξύ εκείνων που το έλαβαν και τα αποτελέσματα από όλες τις τοποθεσίες μελέτης δείχνουν σταθερά οφέλη, δήλωσε ένας επικεφαλής της μελέτης, ο Andrew Pollard της Οξφόρδης.

«Ο μόνος τρόπος για να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας είναι εάν πάρουμε δόσεις εμβολίου εκεί έξω», είπε.

Ο Mene Pangalos της AstraZeneca χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ συναρπαστικά» και είπε ότι «δείχνουν σαφώς ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο» που πληροί τα κριτήρια για έγκριση σε όλο τον κόσμο. «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό το εμβόλιο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πανδημία», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης