Τουλάχιστον 39 είναι οι νεκροί και 87 οι τραυματίες από το πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. Τη στιγμή του χτυπήματος ο σταθμός ήταν κατάμεστος από πολίτες που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται και επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία στην άλλη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό που χτυπήθηκε την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Ζελένκσι δήλωσε στο φινλανδικό Κοινοβούλιο ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε: «Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, βάλλοντας κατά ενός συνηθισμένου σιδηροδρομικού σταθμού, κατά απλών ανθρώπων, δεν υπήρχαν στρατιώτες εκεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία για «σκόπιμη σφαγή» δεκάδων αμάχων. «Οι Ρώσοι γνώριζαν ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Κραματόρσκ ήταν γεμάτος από πολίτες που περίμεναν για να απομακρυνθούν. Ωστόσο, το έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους» έγραψε στο Twitter. «Αυτή ήταν μια σκόπιμη σφαγή. Θα φέρουμε κάθε εγκληματία πολέμου στη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Ο βασικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντόλιακ, περιέγραψε την επίθεση ως «σκόπιμη πράξη εκφοβισμού». «Η απεργία στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ είναι μια σκόπιμη πράξη εκφοβισμού. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες πολίτες. Οικογένειες με παιδιά που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει: Η Ρωσία είναι κράτος-τρομοκράτης. Η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου της χρηματοδοτεί την τρομοκρατία» έγραψε στο Twitter.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην επίθεση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν προγραμματισμένες αποστολές για το Κραματόρσκ την Παρασκευή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για το χτύπημα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο ρωσικός κρατικός οργανισμός επικαλέστηκε σχόλιο του υπουργείου ότι ο πύραυλος ήταν τύπου που χρησιμοποιούσε μόνο ο ουκρανικός στρατός και παρόμοιος με εκείνον που έπληξε το κέντρο του Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης