Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άπιαστο όνειρο έχει γίνει για τους Έλληνες η δημιουργία οικογένειας στη χώρα μας.
Πολλοί παράγοντες συντελούν σε αυτό, όπως ο χαμηλός βασικός μισθός, η αβεβαιότητα στο εργασιακό περιβάλλον και, φυσικά, τα επιδόματα παιδιού ή -ας το πούμε καλύτερα- τα επιδόματα κοροϊδίας.

Ας δούμε, όμως, και τι συμβαίνει στη Γερμανία. Στη Γερμανία λοιπόν υπάρχουν τα «Kindergeld» ή αλλιώς τα επιδόματα παιδιού. Ένας γονιός που έχει ένα παιδί παίρνει τον μήνα 209 ευρώ. Αν έχει δύο παιδιά θα πάρει 209 για κάθε παιδί, δηλαδή 418. Το τρίτο παιδί δικαιούται 225 ευρώ. Εδώ βλέπουμε μια μικρή αύξηση των 16 ευρώ, και το τέταρτο παιδί δικαιούται 250 ευρώ. Όλες οι οικογένειες λαμβάνουν επίδομα τέκνου ανεξαρτήτως εισοδήματος και καταβάλλεται για όλα τα παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση που το παιδί ενηλικιωθεί και είναι άνεργο, το επίδομα θα καταβάλλεται μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Εάν το παιδί σπουδάζει, θα λαμβάνει το επίδομα έως την ηλικία των 25 ετών.

Εκτός από το επίδομα παιδιού, υπάρχει και το επίδομα γονέα, που αυτό πάει ανάλογα το εισόδημα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Γερμανία δίνει την ευκαιρία στους νέους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια δίχως να σκέφτονται πώς θα ζήσουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου οι νέοι έχουν σταματήσει να κάνουν όνειρα για γάμο και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί, άραγε, η Ελλάδα δεν βαδίζει σε αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Γιατί δεν δίνει κίνητρα στους νέους να δημιουργήσουν κάτι τόσο σημαντικό όπως η οικογένεια; Μάλλον επειδή στη χώρα μας μάθαμε να μας αυξάνουν τα βασικά αγαθά, αλλά όλα τα υπόλοιπα, όπως οι μισθοί και τα επιδόματα, να παραμένουν ίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης