Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν 100 πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon, που κατασκευάζονται από την Boeing.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οικονομικό ύψος της εξαγωγής του αναφερόμενου οπλικού συστήματος μπορεί να φτάσει τα 2,37 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την έγκριση από το αμερικανικό ΥΠΕΞ της πιθανής πώλησης τριών άλλων οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν. Μεταξύ αυτών, αισθητήρες, πύραυλοι και πυροβόλα ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, προκαλώντας την απειλή κυρώσεων από την Κίνα.

Τη Δευτέρα, στο Πεκίνο, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες Lockheed Martin, Boeing Defense και Raytheon, αλλά και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εμπλοκή στις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Όρταγκους ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αποδοκιμάζουμε τις προσπάθειες του Πεκίνου για αντίποινα κατά αμερικανικών και άλλων ξένων εταιρειών για τις πωλήσεις τους, που υποστηρίζουν τις νόμιμες απαιτήσεις αυτοάμυνας της Ταϊβάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χθεσινές επίσημες ενημερώσεις του Κογκρέσου από το Υπουργείο Εξωτερικών καλύπτουν την προτεινόμενη πώληση 100 πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon (HCDS). Στην παραγγελία περιλαμβάνονται 400 πύραυλοι εδάφους-επιφανείας RGM-84L-4 Harpoon Block II (SLM), που θα χρησιμοποιηθούν ως πύραυλοι παράκτιας άμυνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης