Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε χθες Τετάρτη μέσω Twitter ότι είχε μια καλή, όπως τη χαρακτήρισε, τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και για το εμπόριο.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να διατηρήσουν διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, σύμφωνα με τον Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες, ο Μεξικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η απειλή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε όλα τα αγαθά με προέλευση τη χώρα του — το 80% των εξαγωγών του Μεξικού έχει προορισμό τον βόρειο γείτονά του — απομακρύνθηκε, μετά τις επαφές που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μαρσέλο Εμπράρδ στην Ουάσινγκτον για την αποτίμηση της προόδου στις προσπάθειες ανακοπής των μεταναστευτικών ροών.

Έπειτα από μια συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και μια σύντομη συνομιλία με τον Τραμπ την Τρίτη, ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως μπορεί να αναμένεται περαιτέρω μεγάλη μείωση των ροών μεταναστών προς τις ΗΠΑ μέσω της μεξικανικής επικράτειας.

Λίγους μήνες πριν, οι ΗΠΑ «τηρούσαν πολύ πιο άκαμπτη στάση, αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Υπήρξε αναγνώριση του γεγονότος ότι τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν γίνει από την πλευρά μας», διαβεβαίωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης