Ένας Τυνήσιος πέθανε αφότου εισέπνευσε δακρυγόνα που έριξε η αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση κατά της επαναλειτουργίας χωματερής στο κεντρικό τμήμα της χώρας, έγινε σήμερα γνωστό από νοσοκομειακή πηγή και από την οικογένειά του.

Ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών, απεβίωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Αγκαρέμπ, μια πόλη της επαρχίας Σφαξ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για το πρόβλημα των απορριμμάτων που πλημμυρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και απειλούν την υγεία των κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Αμπντεραζέκ Λασεχέμπ διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Αγκαρέμπ για ασφυξία», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του νοσοκομείου.

«Έφθασε ζωντανός αλλά έπειτα από μαζικές ρίψεις δακρυγόνων μπροστά στο νοσοκομείο (προκειμένου να διαλυθεί μια ομάδα διαδηλωτών) πέθανε (…) Η αστυνομία τον σκότωσε», είπε από την πλευρά του ο εξάδελφός του, Χουσίν Λασεχέμπ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί, οι δυνάμεις της Τάξης έριξαν δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες προς την κατεύθυνσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να προσδιορίσει τις αιτίες του θανάτου αυτού.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν σήμερα και διαδηλωτές πυρπόλησαν μια θέση της εθνικής φρουράς (χωροφυλακής), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιάσερ Μεσμπάχ.

Το Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FIDES) ανέφερε από την πλευρά του σε μια ανακοίνωση πως η πόλη Αγκαρέμπ «είδε μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να επιβάλουν την επαναλειτουργία της χωματερής Κένα».

«Η μαζική χρήση δακρυγόνων προκάλεσε τον θάνατο του Αμπντεραζέκ Λασεχέμπ», υπογράμμισε αυτή η ΜΚΟ που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα κοινωνικά κινήματα στην Τυνησία.

Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε πως ο άνδρας τραυματίστηκε από δακρυγόνα, λέγοντας πως διακομίστηκε στο νοσοκομείο για ένα πρόβλημα υγείας που δεν είχε σχέση με τα συμβάντα.

«Ο άνδρας είχε ένα πρόβλημα υγείας που δεν είχε σχέση με τις διαδηλώσεις, οπότε η μεταφορά του στο νοσοκομείο και οι θάνατός του δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι συνέβη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεσμπάχ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Βίντεο που διαμοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να φεύγουν για να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα μπροστά στο νοσοκομείο της Αγκαρέμπ, ενώ οι συγγενείς του Αμπντελραζέκ Λασεχέμπ διαδηλώνουν οργισμένοι, μετά τον θάνατό του.

Υπό την πίεση των κατοίκων, η κύρια χωματερή της επαρχίας Σφαξ, που βρίσκεται στην Αγκαρέμπ, είχε κλείσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δήμοι της περιοχής αρνήθηκαν στη συνέχεια να μαζέψουν τα σκουπίδια, εκτιμώντας πως το κράτος δεν βρήκε απτές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε μια σύσκεψη που έγινε χθες Δευτέρα του προέδρου Κάις Σάγεντ με την πρωθυπουργό Νάζλα Μπουντέν και τον υπουργό Εσωτερικών Ταουφίκ Σαρφεντίν, υπογραμμίστηκε πόσο επείγει η επίλυση του προβλήματος με τα απορρίμματα στη Σφαξ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης