Άκυρη χαρακτηρίστηκε η πώληση των 2.935 κοινωνικών κατοικιών που έγινε το 2013, του πρώην Ινστιτούτου Κοινωνικής Κατοικίας της Μαδρίτης (IVIMA) νυν Υπηρεσίας Κοινωνικής Κατοικίας (AVS), στη μεσιτική εταιρεία Encasa Cibeles, που συμμετέχει στα κερδοσκοπικά κεφάλαια της κοινοπραξίας Azora-Goldman Sachs.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση, η οποία βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες για επτά χρόνια και σύμφωνα με το κατηγορητήριο η μεταβίβαση αυτή σε ιδιώτες απέφερε στα δημόσια ταμεία της Περιφέρειας της Μαδρίτης μόλις 201 εκατ. ευρώ. Το Δικαστήριο έκρινε πως δεν ευσταθούν οι προσφυγές που είχαν καταθέσει η Περιφέρεια και η Azora κατά των αποφάσεων που δικαίωναν τους διάφορους ενοικιαστές των κοινωνικών κατοικιών, οι οποίοι κατήγγειλαν πως η αλλαγή ιδιοκτήτη είχε σοβαρές συνέπειες στο ενοίκιο και στην προσωπική τους ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η έδρα απέρριψε την προσφυγή της Περιφέρειας και του κερδοσκοπικού κεφαλαίου για να ισχύσει η ακύρωση μόνον για τα διαμερίσματα, οι ενοικιαστές των οποίων κατέθεσαν αγωγές, και όχι για το σύνολο των σχεδόν 3.000 κατοικιών. Στο σκεπτικό της απόφασης, το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει πως η όλη επιχείρηση βασίστηκε «σε μία αλλοίωση όλου του προγράμματος δράσης» της IVIMA, που είναι το «κοινωνικό λειτούργημα» της διάθεσης φθηνών κατοικιών για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ενοίκια αντίστοιχα με αυτά της αγοράς.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι νομικοί σύμβουλοι της Πλατφόρμας των Πληττομένων Δημοσίων και Κοινωνικών Κατοικιών. Σε εκκρεμότητα παραμένει κάθε εξέλιξη σχετικά με τη λήξη της περιόδου απαγόρευσης στη μεσιτική εταιρεία, δηλαδή να θέσει προς πώληση το ένα τρίτο των 2.935 διαμερισμάτων, των 3.084 σταθμών στάθμευσης, των 1.865 αποθηκών και των 45 καταστημάτων που περιλαμβάνονταν στην πώληση των κοινωνικών ακινήτων στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης