Ο αντιπρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ κατηγόρησε την Τρίτη την κυβέρνηση του Μεξικού ότι άφησε τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής εκτός της διαπραγμάτευσής της με τις ΗΠΑ για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς Βορρά, ότι ουσιαστικά τις χρησιμοποίησε, σαν μάρκες του πόκερ, για να κλείσει τη συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό δέχθηκε να υπογράψει μια συμφωνία για τη μετανάστευση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή των δασμών που απειλούσε να εφαρμόσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει τη νεοσύστατη Εθνοφρουρά στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα, καθώς και ότι θα υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο που θα επαναπροωθούν οι Αρχές των ΗΠΑ, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στη μεξικανική επικράτεια έως ότου να ληφθούν αποφάσεις για τις υποθέσεις τους από τα αρμόδια ειδικά δικαστήρια.

Παράλληλα, Μεξικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν οι χώρες εκείνες από όπου αναχωρούν ή διέρχονται μετανάστες και πρόσφυγες, ειδικά αυτές της κεντρικής Αμερικής, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για να ανακοπούν οι ροές προς τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Φέλιξ Ουτζόα, επεσήμανε ότι το Μεξικό αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις διότι ήταν αντιμέτωπο με την απειλή του εμπορικού πολέμου χωρίς να μετρήσει τα συμφέροντα, ή τη στάση, της δικής του χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Μεξικό διαπραγματεύθηκε απλώς σε διμερές επίπεδο, όμως υπονόησε ότι η κεντρική Αμερική συναινούσε. Πρακτικά γίναμε μια μάρκα του πόκερ σε αυτήν τη διαπραγμάτευση» έκρινε ο Ουτζόα, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης.

«Ξέρουμε ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά λεπτή στιγμή όσον αφορά στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία το τρέχον διάστημα ορίζεται από κοινού με το μεξικανικό κράτος, και οπωσδήποτε θα πλήξει τους πληθυσμούς των μεταναστών».

Ένα έγγραφο το οποίο κράδαινε χθες ο Τραμπ μπροστά σε δημοσιογράφους, που περιείχε τις λεπτομέρειες της κατ’ αυτόν «μυστικής» συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού, αποκαλύφθηκε, χάρη σε στιγμιότυπο που απαθανάτισε φωτοειδησεογράφος του Reuters, ότι κάνει λόγο για κοινή «προσέγγιση των χωρών της περιφέρειας» για να «κατανεμηθεί το βάρος ως προς την επεξεργασία των αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου σε μετανάστες».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η Γουατεμάλα ενδέχεται επίσης να υποδέχεται αιτούντες άσυλο από τις γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ελ Σαλβαδόρ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης