Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η κυριότερη τζιχαντιστική συμμαχία στο Σαχέλ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση που διαπράχθηκε τον Μάιο στο βόρειο Τόγκο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που επαλήθευσε και μετέφρασε η SITE, αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση ειδικευμένη στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο, η ΟΥΙΜ «αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση της 11ης Μαΐου εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του Τόγκο» η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ στρατιωτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Τόγκο διαβεβαίωσε πως πρόκειται για την πρώτη φονική «τρομοκρατική» ενέργεια στη χώρα. Ο στρατός της χώρας έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στον βορρά, για να αποτραπεί η απειλή διάχυσης της βίας των τζιχαντιστών που δρουν στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.

Τη νύχτα της 10ης προς 11η Μαΐου, περίπου εξήντα ένοπλοι, κινούμενοι με μοτοσικλέτες, επιτέθηκαν σε στρατιωτική θέση στην Κπεκανκαντί, στο βόρειο Τόγκο, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, σκοτώνοντας οκτώ στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους 13, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης πως 15 από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν. Η ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης που επικαλέστηκε η SITE δεν περιέχει καμία αναφορά σε δικές της απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται για την πρώτη επίθεση στο Τόγκο την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ΟΥΙΜ.

Η πρόσφατη σειρά επιθέσεων σε περιοχές στα σύνορα κρατών νότια του Σαχέλ μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες πως οι τζιχαντιστικές ομάδες της περιοχής επιδιώκουν να προωθηθούν προς τις ακτές.

Το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπες με τζιχαντιστικές εξεγέρσεις. Γειτονικές χώρες, όπως η Γκάνα, το Τόγκο και η Ακτή Ελεφαντοστού ανησυχούν για την εξάπλωση της βίας στα δικά τους εδάφη.

Τον Φεβρουάριο, το Μπενίν έκανε λόγο για εννέα θανάτους, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός Γάλλου, σε τρεις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τις φονικότερες που έχει βιώσει η χώρα.

Η ΟΥΙΜ –σχηματίστηκε το 2017, όταν συνασπίστηκαν διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις του Σαχέλ υπό τον Ιγιάντ Αγκ Γάλι, χαρισματικό ηγέτη των Τουαρέγκ, πανταχού παρόντα στο Μαλί από τα χρόνια του 1990– έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης