Την επανεκκίνηση του διαλόγου για το ζήτημα του Κοσόβου συμφώνησαν ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συνάντηση που είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Βελιγράδι. Η πρώτη συνάντηση των ηγεσιών Σερβίας και Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική ηγεσία είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του Κοσόβου. Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι το Βελιγράδι παραμένει αφοσιωμένο στην διαδικασία του διαλόγου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραδέχθηκε ότι η διαδικασία δεν θα είναι ευχάριστη εξέφρασε ωστόσο την ετοιμότητα να συνεισφέρει για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. «Παρά το γεγονός ότι αυτά τα θέματα είναι επώδυνα για μας επιδιώκουμε συμβιβαστική λύση αν και γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί» υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το διάλογο για το Κόσοβο. «Εμείς προσφέρουμε την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μια για πάντα. […] Μία συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις και θα είναι αποδεκτή από τις χώρες της περιοχής και από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος του στον διάλογο θα είναι καθαρά διαμεσολαβητικός και δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις και να εκβιάσει κάποια λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Σερβία και τον θρίαμβο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος που ηγείται ο Βούτσιτς η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου αποκτά νέα δυναμική. Αύριο ο πρόεδρος της Σερβίας μεταβαίνει στη Μόσχα όπου θα συζητήσει το θέμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ στις 27 Ιουνίου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών Σερβίας και Κοσόβου στον Λευκό Οίκο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης