Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός σκότωσε τρία μέλη του πρώην κυβερνώντος κόμματος της επαρχίας Τιγκράι, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Σεγιούμ Μεσφίν.

Τα τρία στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) σκοτώθηκαν και άλλα πέντε μέλη του ίδιου κόμματος συνελήφθησαν αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν στον στρατό, ανέφερε στο Twitter η ειδική ομάδα για την κρίση στο Τιγκράι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ διακήρυξε τη νίκη της στον πόλεμο με το TPLF στις 28 Νοεμβρίου 2020, μετά από έναν μήνα εχθροπραξιών. Οι φυγάδες ηγέτες του κόμματος ορκίστηκαν ότι θα συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο από τα βουνά της βόρειας Αιθιοπίας. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με κανέναν τους, επί πολλές εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός συνέλαβε τον Σεμπχάτ Νέγκα, ένα ιδρυτικό μέλος του TPLF. Το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν 15 μέλη του κόμματος και συνελήφθησαν άλλα 8, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Σεγιούμ ήταν υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας από το 1991 μέχρι το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 80 χωρικοί σφαγιάστηκαν στην κοινότητα Νταλέτι

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σφαγιάστηκαν την Τρίτη στη δυτική Αιθιοπία, σε μια νέα επίθεση σε μια περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλά παρόμοια συμβάντα, ανακοίνωσε η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC).

«Λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 80 πολίτες σκοτώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου κοντά στο Νταλέτι», στην περιφέρεια Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ, εξήγησε ένας εκπρόσωπος αυτής της ανεξάρτητης υπηρεσίας, ο Ααρόν Μαάσο.

Το χωριό Νταλέτι βρίσκεται στη ζώνη του Μέτεκελ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ένοπλες επιθέσεις. Σε μια από αυτές, τον Δεκέμβριο, έχασαν τη ζωή τους 207 χωρικοί.

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή διασύνδεση μεταξύ αυτών των βιαιοπραγιών και των συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη στο Τιγκράι.

Σύμφωνα με τον Ααρόν Μαάσο, η επίθεση της Τρίτης έγινε γύρω στις 5 με 7 το πρωί της Τρίτης. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 2 έως 45 ετών. Η Επιτροπή «προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τους δράστες», πρόσθεσε.

Πολλά ηγετικά στελέχη της τοπικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις είναι έργο μελών της φυλής Γκουμούζ, η οποία συχνά στοχοθετεί τα μέλη της φυλής Αχμάρα.

Ένας επιζών, ο Άχμεντ Γιμάμ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέτρησε 82 πτώματα και ότι υπάρχουν και 22 τραυματίες. Οι δράστες επιτέθηκαν με μαχαίρια και πυροβόλα. «Φοβάμαι ότι θα ξαναγίνει, επειδή οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν λειτουργούν», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης