Ένας 18χρονος ανασύρθηκε από τα ερείπια κτηρίου στη νότια Τουρκία, στην τρίτη σημερινή διάσωση και περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, καθώς οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής στρέφουν την προσοχή τους σ’ αυτούς στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο δριμύ ψύχος.

Ο Μουχαμέντ Τζαφέρ, η διάσωση του οποίου μεταδόθηκε από το CNN Turk, φαινόταν να κουνάει τα δάχτυλά του καθώς τον μετέφεραν αφού επέζησε του μεγάλου σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου και του ισχυρού μετασεισμού που ακολούθησε ώρες μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία υπερβαίνουν πλέον τους 37.000.

Κόσμος συγκεντρώνεται γύρω από φωτιά σε έναν προσωρινό καταυλισμό στην Αντιόχεια

Λίγο νωρίτερα, διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανά δύο αδέλφια από τα ερείπια συγκροτήματος διαμερισμάτων στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και η κατάστασή τους δεν έχει γνωστοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διασώστες εργάσθηκαν και πάλι όλη τη νύχτα για να διασώσουν ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί. Όμως μερικές ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να περιστέλλουν τις επιχειρήσεις καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τις ήδη ισχνές πιθανότητες επιβίωσης. Μερικοί πολωνοί διασώστες, μεταξύ των πολλών πολυεθνικών ομάδων που κατέφθασαν για να βοηθήσουν στην Τουρκία, ανακοίνωσαν πως θα αναχωρήσουν αύριο, Τετάρτη.

Νωρίτερα σήμερα (14/2), ένα αγόρι κι ένας άνδρας διασώθηκαν στο Καχραμάνμαράς, ενώ διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να φθάσουν τη γιαγιά, τη μητέρα και την κόρη μιας οικογένειας που φαίνεται πως έχουν επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια ενός κτηρίου.

Οι άνθρωποι κάθονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο σπίτι καθώς περιμένουν να ανασυρθούν τα σώματα φίλων και μελών της οικογένειάς στην Αντιόχεια

Στο Χαλέπι της Συρίας, που έχει επίσης πληγεί από το σεισμό, ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε τη Δευτέρα, πως η φάση της διάσωσης «φθάνει στο τέλος» και οι οργανώσεις αρωγής επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση καταφυγίων, τροφίμων και σχολικής εκπαίδευσης.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία, είπαν αργά το βράδυ της Δευτέρας διπλωμάτες, για την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή που έχει μέχρι στιγμής δεχθεί λίγη βοήθεια.

Στη νότια τουρκική πόλη της Αντάκια (Αντιόχεια), εκσκαφείς έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν κτήρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και να καθαρίζουν τα ερείπια σε μια κατεστραμμένη περιοχή. Οι μπλε φάροι των ασθενοφόρων φωτίζουν τους σκοτεινούς δρόμους, καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Άντρας ψάχνει για ρούχα στο Αντιγιαμάν

Ο απολογισμός από το σεισμό στην Τουρκία είναι 31.643 νεκροί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών.

Ο απολογισμός από το σεισμό στη Συρία έχει φθάσει τους 5.714 νεκρούς. Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο στο θύλακο που ελέγχουν οι αντάρτες όσο και στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης