Σε αντίποινα προχώρησε η Άγκυρα μετά τον θάνατο έξι Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ. Μόλις δύο ημέρες μετά την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ και την απώλεια Τούρκων στρατιωτών, καθώς και άλλων 9 τραυματισμένων στρατιωτών από τις συριακές δυνάμεις, ο Τούρκος πρόεδρος,Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία κατέστρεψε πολλούς στόχους στη Συρία».

«Xτυπήσαμε 46 θέσεις του Άσαντ» είπε ο ίδιος και κάλεσε τη Ρωσία να μη σταθεί εμπόδιο στις τουρκικές επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διαψεύδει ότι η Τουρκία χτύπησε στόχους του Άσαντ και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει το FIR της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο 2018 στο Σότσι έγινε συμφωνία μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν για την περιοχή Ιντλίμπ προκειμένου να ισχύσει ο αφοπλισμός των τζιχαντιστών από την Τουρκία. Επρόκειτο για 50.000 ένοπλους στρατιώτες και 25.000 τζιχαντιστές. Ωστόσο η Τουρκία δεν το έκανε. 

Το πρωί της Δευτέρας και λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ανέφερε πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας. Σήμερα τέσσερις στρατιώτες μας σκοτώθηκαν. (Μετά τη συνέντευξη του Ερντογάν έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν άλλοι δύο) Έγιναν μάρτυρες… Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους. Ακόμα 9 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Η Τουρκία σε αυτή την επίθεση θα δώσει τη δική της απάντηση…».

Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του ο Ερντογάν είπε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις που διεξάγουμε για την επίτευξη της ασφάλειας της χώρας, του Έθνους μας και των αδελφών μας στην Ιντλίμπ. Εκείνοι που δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με τέτοιου είδους ποταπές επιθέσεις θα καταλάβουν ότι κάνουν ένα μεγάλο λάθος».

Και συνέχισε λέγοντας: «Πυροβόλα όπλα και μαχητικά F-16 συνεχίζουν να βομβαρδίζουν στόχους που έχουν καθοριστεί στην περιοχή. Έτσι και αλλιώς, αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» Και πρόσθεσε ότι, «σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, από αυτή την επιχείρηση σκοτώθηκαν 30-35 Σύροι στρατιώτες».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην περιοχή Ιντλίμπ. «Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των ηρώων στρατιωτών μας που έπεσαν μάρτυρες στην Ιντλίμπ και (εύχομαι) ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες μας. Συλλυπητήρια στο ιερό Έθνος μας» αναφέρει στο παρακάτω Twitter ο Σεντόπ.

 

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε στο Twitter τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών: «Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των ηρώων μας που έπεσαν μάρτυρες, γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες μας. Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε ανεκδίκητο το αίμα των μαρτύρων μας».

 

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν, εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων μαρτύρων στρατιωτών. Ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και (ευχήθηκε) γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. «Το κράτος θα ζητήσει λογαριασμό για αυτή την επίθεση όπου έχασαν το αίμα τους οι στρατιώτες μας».

 

Μόσχα: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην Ιντλίμπ»

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας» ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Εξάλλου τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση των πυρών. «Καταδιωκτικά αεροπλάνα έβαλαν στόχο ένα όχημα που μετέφερε εκτοπισμένους στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού», στο οποίο μαίνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και ανταρτικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που γνωστοποίησε επίσης ότι 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης