Η μεγαλύτερη μεταφορά κρατουμένων στην ιστορία του Βελγίου λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Φλάνδρα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, 13:10
Η μεγαλύτερη μεταφορά κρατουμένων στην ιστορία του Βελγίου λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Φλάνδρα

Tουλάχιστον 200 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και 232 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για τη μεγαλύτερη μεταφορά κρατουμένων που έχει πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο, αναφέρει το Belga.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, 271 κρατούμενοι θα μεταφερθούν σήμερα από το παλιό σωφρονιστικό ίδρυμα Ντεντερμόντε στην Ανατολική Φλάνδρα, σε νέες εγκαταστάσεις. Η πρώτη μεταφορά έλαβε χώρα στις 6:45 το πρωί του Σαββάτου, ενώ αναμένεται ότι τα βαν της αστυνομίας θα χρειαστεί να κάνουν 34 δρομολόγια.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα οχήματα μεταφοράς κρατουμένων, ένα ελικόπτερο, όχημα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οχτώ αστυνομικά άλογα, οχτώ σκύλοι εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό ναρκωτικών και τέσσερις σκύλοι περιπολίας.

«Η κατασκευή της νέας φυλακής στο Ντερντεμόντε ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Το συγκρότημα των φυλακών παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες τριών ορόφων η καθεμία. Οι κρατούμενοι θα μείνουν σχεδόν όλοι σε ατομικό κελί. Επίσης, θα υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια.

«Οι κρατούμενοι θα εκτίσουν την ποινή τους σε πολύ καλύτερες συνθήκες, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και υποστήριξης», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν.

Λόγω του συνωστισμού, 20 άτομα κοιμόντουσαν μέχρι πρόσφατα σε ένα στρώμα στο πάτωμα στην παλιά φυλακή, που άνοιξε το 1863 και αρχικά είχε προγραμματιστεί για 159 κρατούμενους, αναφέρει η εφημερίδα la Libre.

Στις νέες εγκαταστάσεις 680 κάμερες παρακολούθησης μειώνουν την ανάγκη για φυσική επιτήρηση. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει 444 κρατούμενους. Ωστόσο, στην προσπάθεια καταπολέμησης του υπερπληθυσμού των φυλακών, αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτό μέρος της παλιάς φυλακής για άλλα πέντε χρόνια για περίπου 100 κρατούμενους.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, 13:10