Οι αρχές σε δύο περιφέρειες της Βολιβίας, τη Σάντα Κρους (ανατολικά) και την Τσουκισάκα (νοτιοανατολικά) τις κήρυξαν χθες Σάββατο σε «κατάσταση καταστροφής», καθώς εξαπλώνονται δασικές πυρκαγιές οι οποίες απειλούν προστατευόμενες περιοχές, ζητώντας να σταλεί κατεπειγόντως βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση.

«Κηρύσσουμε σήμερα κατάσταση καταστροφής στην περιφέρεια ώστε (η κυβέρνηση) σε εθνικό επίπεδο να μπορέσει να εμπλακεί άμεσα (…) και να αναλάβει δράση στην περιοχή μας», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Εφραίν Μπαλδέρας, κυβερνήτης στην Τσουκισάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο ομόλογός του στη Σάντα Κρους, ο Ρούμπεν Κόστας, είχε ανακοινώσει το ίδιο μέτρο για την «προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των ανθρώπων, της φυσικής κληρονομιάς, της υγείας και της ασφάλειας, τροφικής και οικονομικής».

Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να διαθέσει εκτάκτως οικονομικούς, ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Στην επαρχία Τσουκισάκα, πυρκαγιές πλήττουν πέντε κοινότητες. Στη Σάντα Κρους, καίνε 38 πυρκαγιές, ενώ έχουν κατασβεστεί 21.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορους τομείς, από το ανατολικό ως το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αποδίδονται κατά μεγάλο μέρος τους σε καύσεις για να καθαριστούν καλλιεργούμενες εκτάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Η παρατεταμένη ξηρασία σε μεγάλο μέρος της βολιβιανής επικράτειας και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις πυρκαγιές.

Οι φωτιές αυτές έχουν απανθρακώσει ως αυτό το στάδιο 23 εκατομμύρια στρέμματα δασών και βοσκοτόπων.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης