Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι στη Σερβία για να εκλέξουν 250 βουλευτές για το κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί, ενώ κάποια κόμματα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση στην προηγούμενη βουλή μποϊκοτάρουν τις εκλογές καταγγέλλοντας απουσία δημοκρατικών συνθηκών για την ομαλή διεξαγωγή τους.

Τα κόμματα που απέχουν ανήκουν στον συνασπισμό Συμμαχία για τη Σερβία (SzS) που συνθέτουν το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) το εθνικιστικό κίνημα «Dveri» και άλλα μικρότερα κόμματα και παρατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαβορί για την νίκη στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα(SNS), του οποίου ηγείται ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το κόμμα αυτό αναμένεται ότι θα λάβει ποσοστό που θα του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας factor plus δίνει στο κόμμα του Βούτσιτς το 58,2% των ψήφων.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, δεύτερη πολιτική δύναμη με 12,5% θα αναδειχθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτας Ντάτσιτς και συγκυβερνά με το κόμμα του Βούτσιτς.

Στην τρίτη θέση φέρεται ο συνδυασμός «Σωτηρία» (SPAS), που ίδρυσε ο δήμαρχος του Νέου Βελιγραδίου και πρώην διεθνής υδατοσφαιριστής Αλεξάνταρ Σάπιτς, και θα ακολουθήσει το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (PSG) με επικεφαλής τον ηθοποιό Σεργκέι Τριφούνοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή αναμένεται να ξεπεράσουν άλλα τρία κόμματα, μεταξύ αυτών και το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας(SRS) του καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης, Βόισλαβ Σέσελι.

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα υποτονική εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της απουσίας πολιτικού αντιπάλου για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Στην πραγματικότητα προεκλογική εκστρατεία πραγματοποίησαν μόνο τα κόμματα που συγκυβερνούν σήμερα προβάλλοντας κυρίως το κυβερνητικό έργο της προηγούμενης τετραετίας, αλλά και την επιτυχία στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Το θέμα του Κοσόβου επίσης βρέθηκε στην προεκλογική ατζέντα αλλά σε πολύ ηπιότερη μορφή απ΄ ό,τι συνηθιζόταν στο παρελθόν και αυτό συνέβη, πιθανότατα, διότι υπάρχει κάποια στασιμότητα εδώ και 18 μήνες στη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος. Στο θέμα αυτό άλλωστε υπήρχε και η σύσταση προς Βελιγράδι και Πρίστινα διεθνών παραγόντων -Ε.Ε. και ΗΠΑ- να αποφεύγονται οι ακρότητες για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανεκκίνηση του διαλόγου. Όπως και να χει, το ζήτημα αυτό θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις εκλογές στη Σερβία και κατά την εκτίμηση διεθνών αναλυτών, εάν το κόμμα του Βούτσιτς αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία, θα διευκολυνθεί η επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα στη Σερβία θα αρχίσει να ισχύει περίοδος προεκλογικής σιγής, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το βράδυ, όταν θα κλείσουν οι κάλπες. Δικαίωμα ψήφου στη Σερβία έχουν 6.583.665 πολίτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης