Η Σαμίμα Μπεγκούμ, η νεαρή γυναίκα που είχε ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητά της, ικέτευσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να την αφήσει να επιστρέψει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, πέραν του ότι φάνηκε «ηλίθια».

Ηλικίας τότε 15 ετών, η Σαμίμα Μπεγκούμ είχε αναχωρήσει το 2015 μαζί με δύο φίλες της από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, για να πάει στη Συρία. Εκεί παντρεύτηκε έναν ολλανδικής καταγωγής τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα θέλει να επιστρέψει στη χώρα της για να ζητήσει να ανακτήσει τη βρετανική υπηκοότητά της, η οποία της αφαιρέθηκε το 2019 για λόγους εθνικής ασφαλείας σε μια χώρα τραυματισμένη από μια σειρά επιθέσεων το 2017, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαι έτοιμη να εμφανιστώ ενώπιον της δικαιοσύνης, να έρθω αντιμέτωπη με τα πρόσωπα που έχουν διατυπώσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να τους αρνηθώ, επειδή ξέρω ότι δεν έκανα τίποτε μέσα στο Ισλαμικό Κράτος εκτός του να είμαι μητέρα και σύζυγος» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ITV η νεαρή γυναίκα, που είναι σήμερα ηλικίας 22 ετών.

Αφού διέφυγε από τις μάχες στην ανατολική Συρία, η Σαμίμα Μπεγκούμ βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 σε έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων, όπου γέννησε ένα μωρό, το οποίο κατέληξε μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Τα δύο πρώτα παιδιά της, που γεννήθηκαν ενώ βρισκόταν στη Συρία, έχουν επίσης πεθάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαμίμα Μπεγκούμ, η οποία δεν φορούσε μαντίλα και είχε τα μαλλιά της λυτά στους ώμους της στη διάρκεια της συνέντευξης, δήλωσε πως «θα προτιμούσε να πεθάνει από το να επιστρέψει στο Ισλαμικό Κράτος» και πρόσθεσε: «Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ήταν ότι ήμουν αρκετά ηλίθια για να ενταχθώ στο Ισλαμικό Κράτος».

Απευθυνόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε: «Πιστεύω ότι θα μπορούσα να σας βοηθήσω πολύ στη μάχη σας κατά της τρομοκρατίας επειδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν ξέρετε τι κάνετε».

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Σαμίμα Μπεγκούμ είχε μιλήσει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ντυμένη με ένα μαύρο πέπλο που έφτανε μέχρι τα πόδια της. Είχε σοκάρει τότε με τις απερίφραστες δηλώσεις της -είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους τον Μάιο του 2017, «αντίποινα» για τα πλήγματα του δυτικού συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους- και την απουσία μεταμέλειας.

Σήμερα δήλωσε πως «δεν γνώριζε για την επίθεση στο Μάντσεστερ όταν της έκαναν την ερώτηση».

Φέτος τον Φεβρουάριο, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να της επιτρέψει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνοντας πως, όσο η Σαμίμα Μπεγκούμ θεωρείται πως αντιπροσωπεύει ένα κίνδυνο, δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αμφισβητήσει την αφαίρεση της υπηκοότητάς της.

Το Λονδίνο είχε πει πως η νεαρή γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εθνικότητα της χώρας καταγωγής των γονιών της, του Μπανγκλαντές. Όμως η Ντάκα είχε απαντήσει πως η Σαμίμα Μπεκγούμ ουδέποτε είχε ζητήσει την υπηκοότητα και είχε αρνηθεί να την υποδεχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης