Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ — ο οποίος είναι ανάμεσα στους πολιτικούς που συμμετέχουν στην κούρσα για τη διαδοχή της πρωθυπουργού και αρχηγού των Συντηρητικών, της Τερέζας Μέι μετά την προαναγγελθείσα παραίτησή της την 7η Ιουνίου — δήλωσε ότι εάν αναδειχθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, δεν θα αντιτασσόταν στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, στις ΗΠΑ.

«Θα εφαρμόζαμε τις δικές μας νομικές διαδικασίες, όπως οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τις δικές τους νομικές διαδικασίες. Αλλά θα ήθελα να μπω στον δρόμο της προσαγωγής του Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον της δικαιοσύνης; Όχι, δεν θα το ήθελα», δήλωσε ο Χαντ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαντ είπε επίσης πως πιστεύει ότι ο Ασάνζ διέπραξε «πολύ σοβαρά εγκλήματα», τα οποία κατ’ αυτόν οδήγησαν σε θανάτους ανθρώπων, και γι’ αυτό τάσσεται υπέρ της προσαγωγής του σε δίκη.

Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για κατασκοπεία, ο Ασάνζ αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη με κατηγορίες που επισύρουν συνολικά έως και 175 χρόνια κάθειρξη. Στη Σουηδία, εξάλλου, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για μια υπόθεση βιασμού, κατηγορία που ο 47χρονος Αυστραλός απορρίπτει.

Σουηδικό περιφερειακό δικαστήριο είναι προγραμματισμένο να αποφασίσει σήμερα Δευτέρα εάν θα προχωρήσει σε αίτημα έκδοσης ενόψει της προφυλάκισης του Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λονδίνο καλείται τώρα να αποφασίσει σε ποιο αίτημα έκδοσης θα δώσει την προτεραιότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης