Μία απίστευτη υπόθεση εκμετάλλευσης πνευματικά καθυστερημένων ανθρώπων συγκλονίζει την Κίνα. Οδηγός ταξί εντόπιζε αυτούς τους ανθρώπους στις πόλεις και τους μετέφερε σε εργοστάσιο παραγωγής τούβλων, όπου εξαναγκάζονταν να δουλεύουν επί πολλές ώρες κάθε μέρα χωρίς πληρωμή, ενώ πολλοί έπεφταν και θύματα ξυλοδαρμού.
Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά άλλα εννέα άτομα στην πόλη Τζιεσού, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Τον προηγούμενο μήνα η αστυνομία έκανε επιδρομές σε δύο φούρνους παραγωγής τούβλων και διέσωσε 32 εργαζόμενους.
«Όλοι τους ήταν πνευματικά καθυστερημένοι, ηλικίας ανάμεσα στα 25 και τα 45 και μόνο λίγοι από αυτούς μπορούσαν να πουν από πού κατάγονται», δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα, στέλεχος της αστυνομίας.
Ο ιδιοκτήτης του φούρνου λέγεται Ζανγκ. Αυτός πλήρωνε τον ταξιτζή μερικές εκατοντάδες γουάν και του έφερνε «εργαζόμενους». Περίπου δώδεκα από αυτούς που απελευθερώθηκαν επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν σε άσυλα για να τους παρασχεθεί η φροντίδα που χρειάζονταν.
Η Κίνα εξήγγειλε μία πανεθνική εκστρατεία για την καταστολή της δουλείας και της παιδικής εργασίας μετά από εκθέσεις για φτωχούς αγρότες, παιδιά και πνευματικά καθυστερημένους, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν σε φούρνους και ορυχεία στις επαρχίες Σανξί και Χενάν.

