Νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η ρωσική Δικαιοσύνη εις βάρος του απεσταλμένου των Τσετσένων αυτονομιστών Άχμεντ Ζακάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο Λονδίνο.
Η ρωσική Δικαιοσύνη έκανε την ανακοίνωση αυτή, μετά την τρομοκρατική επίθεση σήμερα στο Γκρόζνι, εναντίον του τοπικού Κοινοβουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, εκτός των τεσσάρων ανταρτών.
Η ρωσική εισαγγελία διευκρινίζει πως το 2001 είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ζακάγεφ. Έκτοτε, όμως, ο αριθμός των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται άλλαξε σημαντικά.
Ο Ζακάγεφ, πολιτικός πρόσφυγας στη Βρετανία, κατηγορείται για τρομοκρατικές δραστηριότητες από τη Ρωσία, η οποία ζητεί την έκδοσή του.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από τη Μόσχα, ο Ζακάγεφ συνελήφθη στην Πολωνία, όπου είχε πάει για να συμμετάσχει σε ένα παγκόσμιο συνέδριο Τσετσένων αυτονομιστών. Όμως, πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε την ίδια ημέρα να απελευθερώσει τον Ζακάγεφ, γεγονός που του επέτρεψε να εγκαταλείψει την Πολωνία.
Προσκείμενος στον πρώην αυτονομιστή πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 8 Μαρτίου 2005, ο Άχμεντ Ζακάγεφ ήταν ο εκπρόσωπός του στην Ευρώπη και στη συνέχεια «υπουργός» Εξωτερικών των αυτονομιστών.

