Μέσα σε μια γυάλινη προθήκη σε κτήριο της Ρώμης βρίσκεται η σορός ενός πολιτικού που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και τη στιγμή που ο θάνατος του κλείνει το μονοπάτι της ζωής, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χάνει το θάρρος του, μα ούτε και το χαρακτηριστικό του χαμόγελο. Εικόνα από το μέλλον… μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το σίγουρο πάντως είναι πως η ομοιότητα με το… πρωτότυπο είναι εντυπωσιακή.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δημιούργημα της φαντασίας δύο Ιταλών καλλιτεχνών: του Αντόνιο Γκαρούλο και του Μάριο Οτοτσέντο. Το «όνειρο όλων των Ιταλών» βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του «Palazzo Ferrajoli», στο πλαίσιο έκθεσης, ακριβώς απέναντι από την προεδρική κατοικία στην πλατεία «Piazza Colonna», με τη χαρακτηριστική στήλη του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Μάρκου Αυρήλιου.

Γνωστός για το… «φλογερό» ταμπεραμέντο και τον δυναμικό του χαρακτήρα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί ακόμα να ξεφύγει από τα σεξουαλικά σκάνδαλα με τα οποία συνδέθηκε το όνομά του. Στη συγκεκριμένη δημιουργία εμφανίζεται να φορά ένα σκουρόχρωμο κουστούμι, με χαλαρωμένη τη γραβάτα, έχοντας ακουμπισμένο το ένα του χέρι πάνω στην «Ιστορία της Ιταλίας», ένα φυλλάδιο που έστειλε σε εκατ. ψηφοφόρους στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι πολιτικές προεκτάσεις και η διάθεση για σάτιρα, από την πλευρά των δημιουργών, είναι έντονα στο συγκεκριμένο έργο, με τις παντόφλες του Μίκυ Μάους να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη συνολική παρουσίαση της σύνθεσης στον χώρο, που παραπέμπει άμεσα σε αντίστοιχες περιπτώσεις νεκρών Παπών στη Δύση ή στους Αγίους της Ανατολής.

Οι εμπνευστές του έργου

Οι δημιουργοί του ομοιώματος είναι το πρώτο ζευγάρι ομοφυλόφιλων που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Παντρεύτηκαν το 2002 και από τότε είναι αχώριστοι, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

«Φανταστήκαμε τον Μπερλουσκόνι, το σώμα του, την ιδέα ότι όλοι εμείς που είμαστε θεατές έχουμε σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα του Ιταλού ηγέτη που είναι κλεισμένος σε μία γυάλινη προθήκη, την οποία συναντάμε συνήθως στη χριστιανική παράδοση, καθώς στο εσωτερικό της τοποθετούνται τα σώματα των αγίων, των ισχυρών και των ηρώων» εξηγούν.

«Την ίδια στιγμή όμως, με αυτό τον τρόπο διαχωρίζεται η πραγματικότητα και η κρίση στη διάρκεια του χρόνου και της ιστορίας» προσθέτουν.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης