Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις υπέστησαν εγκαύματα -όλοι τους υπήκοοι Κίνας- κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Πράτο, μια κωμόπολη της Τοσκάνης.
Οι τραυματίες είναι μία γυναίκα, της οποίας η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, και δύο άνδρες οι οποίοι νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάστασή τους κρίνεται σταθερή.
Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά εντός του κτιρίου βρίσκονταν περίπου 10 με 12 άτομα. Μέχρι και τώρα οι πυροσβέστες συνεχίζουν την αναζήτηση ατόμων εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, καθώς ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ακριβής. Από τη φωτιά κατέρρευσε και ένα είδος εσωτερικού ορόφου από γυψοσανίδα, ο οποίος χρησίμευε ως κατάλυμα των εργατών. Μάλιστα, ένας εκ των νεκρών -όλοι τους άνδρες- ανασύρθηκε με τις πιτζάμες του.
Η τραγωδία προκάλεσε αμέσως ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και σε ένα δίκτυο παρόμοιων εργαστηρίων που λειτουργούν στην περιοχή, η οποία είναι γνωστή για τον μεγάλο αριθμό υφαντουργικών βιομηχανικών επιχειρήσεων που ανήκουν σε Κινέζους, πολλές από τις οποίες λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας.
“Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει εκπλαγεί αφού ο καθένας το γνωρίζει εδώ και χρόνια, στην περιοχή ανάμεσα στη Φλωρεντία και στο Πράτο, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε συνθήκες σχεδόν δουλείας”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ρομπέρτο Πιστονίνα, γενικός γραμματέας του τμήματος Φλωρεντίας και Πράτο του συνδικάτου CISL.
Η βιομηχανική περιοχή Μακρολότο του Πράτο, ακριβώς έξω από τη Φλωρεντία, είναι γνωστή για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις χονδρικής και τα εργαστήρια που ανήκουν σε Κινέζους και τα οποία φτιάχνουν φτηνά ρούχα που προορίζονται για την εξαγωγική αγορά καθώς και για διάσημες αλυσίδες λιανικής.
Το Πράτο θεωρείται πως έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κινέζων μεταναστών στην Ιταλία, με τουλάχιστον 15.000 από αυτούς νόμιμα εγγεγραμμένους σε έναν συνολικό πληθυσμό λίγο κάτω των 200.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χιλιάδες άλλοι φέρεται ότι ζουν στην πόλη παράνομα.











Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: Corriere/ Repubblica

