Το πορτραίτο του Λίβυου ηγέτη, Muammar Gaddafi έχει σκιαγραφηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις κυβερνήσεις των χωρών.

Πώς όμως τον αντιλαμβάνονται οι γελοιογράφοι;

«Το καλό με το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ότι μπορεί εύκολα να σχεδιαστεί και είναι αρκετά αναγνωρίσιμο. Επομένως δεν χρειάζεται να μπει κάποιος λεκτικός οδοδείκτης για να καταλάβει αυτός που θα το δει, σε ποιον αναφέρεται» αναφέρει ο Τούρκος σκιτσογράφος ο Hayati Boyacioglu.

Ο Marc Beaudet από τον Καναδά συνδυάζει ανατολιτικά με δυτικά στοιχεία στο σκίτσο του, ζωγραφίζοντας τον Gaddafi με το κλασσικό του ένδυμα αλλά με ένα μαύρο γυαλί. Το τελευταίο αξεσουάρ ερμηνεύεται και σαν προσκόλληση του Λίβυου ηγέτη σε μια συγκεκριμένη άποψη η οποία δεν του επιτρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του. Οι διαδηλωτές πλησιάζουν αλλά ο ίδιος παραμένει ατάραχος. 

Το πόσο ευρηματικοί καλούνται να είναι οι σκιτσογράφοι, φαίνεται και από την εξαιρετική ποικιλία των θεμάτων που παρουσιάζονται στα σκίτσα. Τα τελευταία επηρεάζονται από τις ραγδαίες εξελίξεις στην αφρικανική χώρα. «Οι σκιτσογράφοι είναι σημαντικό να κινούνται γρήγορα υιοθετώντας μια οξεία ματιά μέσα από το δικό τους στυλ. Αποτελούν μια δημιουργική φωνή», αναφέρει ο Stavros, σκιτσογράφος από τον Λίβανο που συνδυάζει στην καρικατούρα του Λίβυου ηγέτη εικαστικά στοιχεία με αληθινές φωτογραφίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης