Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (14/2) η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βανς και Ζελένσκι έκαναν λόγο για μια «καλή συζήτηση».

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι αυτή ήταν «η πρώτη μας συνάντηση, όχι η τελευταία», ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη περισσότερου διαλόγου.

Ο Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του. «Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, να εργαστούμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για το πώς θα σταματήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την αμερικανική στήριξη.

Για γόνιμες συνομιλίες έκανε λόγο από την πλευρά του ο Τζέι Ντι Βανς, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να πετύχουν μια «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία, μια ειρήνη που «δεν θα βυθίσει την ανατολική Ευρώπη σε μια σύγκρουση μέσα σε μερικά χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συζήτηση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει, ανέφερε.

Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον προσπαθούν ακόμη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες που είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, ανέφεραν δύο μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένες λεπτομέρειες, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Η Ουκρανία υπέβαλε στις ΗΠΑ τις προτάσεις της για τη διμερή συμφωνία αφού ολοκλήρωσε τη σύνταξή τους, είχαν δηλώσει νωρίτερα δύο ουκρανικές πηγές, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης