Στη σύσταση του πρώτου δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου προχώρησαν χθες οι Αρχές στην Ουγκάντα με αφορμή τη δίκη του πρώην ηγέτη του «Επαναστατικού Στρατού της Ουγκάντα» (LRA) στη βόρεια πόλη, Γκουλού. Ο Thomas Kwoyelo εμφανίστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου, έχοντας να αντιμετωπίσει 53 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της δολοφονίας, ομηρίας, καταστροφής ιδιωτικής περιουσίας και απαγωγής παιδιών. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Ο LRA ευθύνεται για σειρά απαγωγών μικρών παιδιών τα οποία στη συνέχεια τα εκπαίδευε προκειμένου να μπορέσει να τα ενσωματώσει στις τάξεις του και να τα χρησιμοποιεί σε μάχες εναντίον του κυβερνητικού στρατού. Πλέον η δράση του έχει περιοριστεί αισθητά στην αφρικανική χώρα και αναφορές για την ύπαρξη τμημάτων του υπάρχουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Ο Thomas Kwoyelo είχε συλληφθεί σε επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 2009.

Τουλάχιστον 30 χιλ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης μεταξύ των μελών του LRA και του κυβερνητικού στρατού στην Ουγκάντα, που διήρκησε 24 χρόνια.

