Ακόμα ένα βραβείο κέρδισε φέτος το Zougla.gr στα «Digital Media Awards» τον θεσμό που καθιέρωσε η Boussias Communications και αναδεικνύει κάθε χρόνο τις βέλτιστες πρακτικές στον απαιτητικό χώρο των Ψηφιακών Εκδόσεων (digital publishing). H τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.

Η ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα απέσπασε φέτος το BRONZE βραβείο στην κατηγορία «Crisis Publishing» (Best Covid -19 Reporting – Original Reporting- Good News Coverage – CSR Initiative).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο κέρδισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαζάνης και Σωτήρης Σκουλούδης έπειτα από την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής την οποία αποτελούσαν 29 καταξιωμένα στελέχη. Να σημειωθεί ότι λόγω υποχρεώσεων οι δημοσιογράφοι δεν παραβρέθηκαν στην τελετή, ωστόσο η βράβευση πραγματοποιήθηκε  κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί. 

Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλύψεις του Ζougla.gr που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεντεύξεις με κορυφαίους Έλληνες και Ιταλούς επιστήμονες, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας, ρεπορτάζ δρόμου, επιστημονικά άρθρα αλλά και επιλεγμένες πρωτογενείς ψηφιακές παραγωγές αποτέλεσαν τη φετινή υποψηφιότητα των δύο δημοσιογράφων.

Σημειώνεται πως το Zougla.gr είχε αποσπάσει το 2019 ακόμα δύο βραβεία. Ένα χρυσό για τη στήλη «Επιστήμη» και ένα ασημένιο στην κατηγορία «Βest Original Reporting» για τη μεγάλη έρευνα που προκάλεσε αίσθηση με τίτλο: «Από το sex trafficking στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα».

Δείτε ορισμένα από τα ρεπορτάζ του zougla.gr για τον Covid-19 που διακρίθηκαν:

 «Συνδυασμός μεταλλάξεων του Covid-19 ανησυχεί τους επιστήμονες»

Ο Μάσιμο Τσικότσι, καθηγητής επιδημιολογίας και υπεύθυνος  του τμήματος Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου CampusBio – Medico της Ρώμης μιλά στο zougla.gr για τις μεταλλάξεις του Covid-19 και την ανησυχία για τους συνδυασμούς. Κάτι τέτοιο το είδαμε να συμβαίνει λίγο αργότερα.

Άστεγοι την εποχή του κορωνοϊού

Από το ξεκίνημα του Lockdown, το zougla.grβρίσκεται για ρεπορτάζ στη «σκοτεινή Αθήνα», δηλαδή δίπλα στους ανθρώπους που το μήνυμα «μένουμε σπίτι» δεν είναι επιλογή, καθώς δεν έχουν σπίτι. Καταγράψαμε τις αγωνίες τους για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.

Ο δημοσιογράφος του Ζougla.gr, Σωτήρης Σκουλούδης

 «Ο κορωνοϊός είναι πιθανό να καταστεί απλό κρυολόγημα»

Συνέντευξη στο zougla.gr του Ιταλού καθηγητή Λοιμωξιολογίας Τζουζέπε Ιπόλιτο, επιστημονικού  διευθυντή του Ιταλικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης.

Με κορωνοϊό και χωρίς

Ο φακός μας περιηγήθηκε για ένα βράδυ με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καταγράφοντας το έργο των διασωστών σε μια σειρά περιστατικών στην Αθήνα. Παράλληλα, καταγράψαμε τις ετοιμασίες τους και τις ειδικές συνθήκες εργασίας τους στην εποχή του Covid-19.

«Μεταλλάξεις του Covid-19 στην άγρια φύση αλλάζουν τα δεδομένα»

Μιλά στο zougla.gr ο γνωστός καθηγητής Ιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι της Ιταλίας, Νικόλα Ντεκάρο. Αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με την επίδραση του Covid-19 και στα ζώα συντροφιάς.

O δημοσιογράφος του Ζougla.gr, Xρήστος Μαζάνης

Γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα υπάρχοντα αντιδραστήρια για τα τεστ

Αποστολή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του σύγχρονου διαγνωστικού εργαστηρίου, οι οποίοι έθιξαν το ζήτημα της αξιοποίησής τους, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ. Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε την εποχή της κριτικής ειδικών, για το ζήτημα του μικρού αριθμού των τεστ, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα για την πανδημία στη χώρα μας.

«Να μη δημιουργούμε στην κοινωνία ψευδείς ελπίδες»

Συνέντευξη στο zougla.gr παραχώρησε η γνωστή Ιταλίδα ανοσολόγος, Αντονέλα Βιόλα, διευθύντρια του Παιδιατρικού Ινστιτούτου «CittàdellaSperanza» και καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Μιλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Εγκυμοσύνη και τοκετός στην εποχή του κορωνοϊού

Πώς η πανδημία και ο ιός επηρεάζουν τη διαδικασία του τοκετού. Πραγματοποιήσαμε συνέντευξη σε στούντιο με ειδική, ενώ μίλησαν και γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα και περιέγραψαν τις εμπειρίες τους για την πρωτόγνωρη κατάσταση. Η Ειδικός παρείχε και συμβουλές.

«Έλληνες μην εφησυχάζετε»

Συνέντευξη στο zougla.gr παραχώρησε ο γνωστός Ιταλός ιολόγος Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθυντής του ινστιτούτου Galeazzi. Ο Ιταλός επιστήμονας μιλά μεταξύ άλλων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, για το εμβόλιο, αλλά και για τις προκλήσεις που έρχονται. Παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους Έλληνες.

Θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό: Γιατί τόσοι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν τόσο παράλογα πράγματα

Το φαινόμενο των θεωριών συνωμοσίας και της διάδοσής τους σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας, αναλύεται και εξηγείται από ειδικό επιστήμονα, ο οποίος εξηγεί πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να πιστεύουν σε παραλογισμούς. Σκοπός μεταξύ άλλων της συνέντευξης ήταν να καταδειχθούν οι λόγοι για το φαινόμενο και όσο ήταν δυνατόν, να αποτρέψουν άλλους πολίτες από το ψέμα.

 «Eίμαστε ακόμα στην αρχή»

Ο καθηγητής Ιατρικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, BάλτερΡικιάρντι, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ειδικός σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας για τον Covid-19 μιλά στο zougla.gr για την πανδημία και τις εξελίξεις. Στέλνει παράλληλα το δικό του μήνυμα στους Έλληνες.

Ιταλίδα δημοσιογράφος: Στο Μιλάνο ζήσαμε την απόλυτη φρίκη

Ιταλίδα δημοσιογράφος μας περιγράφει τη φρίκη του Μπέργκαμο, την περιοχή που επλήγη όσο καμία άλλη, κατά το πρώτο κύμα, από τον κορωνοϊό.

Kαχύποπτοι, προβληματισμένοι και ανήσυχοι

Λίγο πριν έρθουν τα πρώτα εμβόλιακατά του Covid-19  στην Ελλάδα, το zougla.gr καταγράφει σε δύο  γκάλοπ τις απόψεις των ελλήνων πολιτών. Θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητάμε απαντήσεις. Γκάλοπ 1.

Οι μαχητές της πρώτης γραμμής του 2020

Ένα αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, φόρος τιμής σε ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας. Μιλούν εκπρόσωποι από διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

Προβληματισμένοι και διστακτικοί οι Έλληνες με το εμβόλιο

Λίγο πριν έρθουν τα πρώτα εμβόλιακατά του Covid-19  στην Ελλάδα, το zougla.gr καταγράφει σε δύο  γκάλοπ τις απόψεις των ελλήνων πολιτών. Θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητάμε απαντήσεις. Γκάλοπ 2.

Δραματικές οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία

Το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας στους πολίτες περιγράφει στο zougla.gr η ψυχολόγος ΛίληΠέππου, ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ελληνίδα επιστήμονας ανήκει στην ομάδα εκείνων που μελετούν τις κλήσεις τις οποίες πραγματοποιούν οι πολίτες στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λόγω πανδημίας 1036, διεξάγοντας παράλληλα έρευνες και μελέτες που αφορούν στην ψυχική υγεία. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας.

Έλληνας επιστήμονας δημιούργησε σημαντικό προγνωστικό τεστ

Ο γνωστός Έλληνας επιστήμονας Γρηγόρης Γεροτζιάδας δημιούργησε ένα σημαντικό προγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό. Μας μίλησε μεταξύ άλλων για τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στη σοβαρή νόσηση από Covid-19.

 «Ξεκίνησε το τρίτο κύμα»

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2021,το zougla.gr δημοσιεύει πρωτοσέλιδο με τίτλο που προκαλεί αίσθηση. Ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής  μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αποκαλύπτει πως το τρίτο κύμα κορωνοϊού ξεκινούσε, κάτι το οποίο αποδείχτηκε στη συνέχεια.

«Ο κορωνοϊός δεν θα μας απασχολεί σε έναν χρόνο»

Ο διακεκριμένος διεθνώς μοριακός βιολόγος καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, μας μιλάει για τα εμβόλια, λίγο πριν αυτά τεθούν σε κυκλοφορία, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας τους και την τεχνολογία πίσω από αυτά. Το κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη για το χρονικό σημείο που όλος ο κόσμος ανησυχούσε για την ασφάλεια των εμβολίων.

Οι ψυχικοί κίνδυνοι της πανδημίας

Από πολύ νωρίς στο πρώτο κύμα, το zougla.grανέδειξε τον επερχόμενο κίνδυνο των ψυχολογικών επιπτώσεων που επιφέρει η πανδημία, το lockdownκαι ο φόβος του ιού, με συνεντεύξεις με ειδικούς επιστήμονες.

«Πλασματικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα»

Κατά τις πρώτες ημέρες ήδη της πανδημίας στη χώρα μας, Έλληνας γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των τεστ και της καταγραφής των κρουσμάτων στη χώρα μας. Οι παρατηρήσεις του που προβλήθηκαν στη συνέντευξη στο στούντιο, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας κριτικής, για τις οποίες απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πανελλήνια ενημέρωση της επόμενης μέρας.

Τα μαζικά τεστ έσωσαν την Ισλανδία

Ένας κορυφαίος Ισλανδός επιστήμονας περιγράφει το “successstory” της χώρας του, που χάρη στα μαζικά τεστ, περιόρισαν εγκαίρως τον κορωνοϊό.

Το δαχτυλικό αποτύπωμα του Covid στην Ψυττάλεια

Πλήρες ρεπορτάζ στην Ψυττάλεια και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δείχνοντας επακριβώς τη διαδικασία της καταμέτρησης του ιικού φορτίου με τη μέθοδο των λυμάτων. Συνέντευξη με τον υπεύθυνο ειδικό επιστήμονα και εικόνες μέσα από τα ειδικά εργαστήρια.

Έλληνες σε ξένες χώρες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από τα Lockdown

Επίσης πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεντεύξεις με Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, οι οποίοι μετέδωσαν τις εμπειρίες τους  – από τα lockdown που ίσχυαν στις χώρες τους -, τις εντυπώσεις τους και τις αντιδράσεις του κόσμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης