Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της διάσωσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse. Νωρίτερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse απορρίπτει αυτήν την προσφορά. Επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, το Bloomberg News έγραψε ότι «η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα το πρακτορείο σημειώνει πως η ελβετική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της τράπεζας.Το σενάριο αυτό αναμένεται να προωθεί από την κυβέρνηση της Ελεβτίας στην περίπτωση που ναυαγήσει οριστικά η προοπτική πώλησης της στην ελβετική τράπεζα UBS.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.

«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν αυτή εξαγοραστεί από την UBS Group AG ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, μετέδωσε χθες το Ρόιτερς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης