Κατά 2,1% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ρωσίας πέρυσι, διαψεύδοντας τους χειρότερους φόβους για μια μεγάλη ύφεση, καθώς οι αυξανόμενες εξαγωγές εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τις ιστορικά υψηλές τιμές, βοήθησαν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα, από την πτώση 3% που περίμεναν οι αναλυτές μόλις στις αρχές του φθινοπώρου και πολύ λιγότερο από την πτώση 10% που έβλεπαν ορισμένοι όταν οι επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2021, η ρωσική οικονομία έτρεξε με 5,6%, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το πιο μεγάλο πλήγμα δέχθηκε το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και η μεταποίηση και οι μεταφορές, ενώ οι εξορύξεις, η γεωργία, οι κατασκευές και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2022.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγος της Locko Bank. «Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι το μέλλον και εδώ υπάρχουν ακόμα λίγοι λόγοι για ανάκαμψη. Στη βασική περίπτωση για το 2023, εξακολουθούμε να βλέπουμε μια μικρή συρρίκνωση της τάξης του 1%-2%.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας είναι σταθερή, παρά τις κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 για το πρόγραμμα «Μόσχα. Κρέμλινο. Πούτιν», τόνισε ότι οι αποδόσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στους σχετικούς δείκτες,  δείχνουν ότι η εικόνα είναι καλύτερη όχι μόνο από τις προβλέψεις των αντιπάλων της Ρωσίας, αλλά και από τις προσδοκίες της ηγεσίας της χώρας.

«Η κατάσταση στην οικονομία είναι σταθερή. Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι προέβλεψαν όχι μόνο οι αντίπαλοί μας, αλλά ακόμη κι εμείς», είπε ο πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Πάβελ Ζαρούμπιν.

«Σε γενικές γραμμές, η κατάστασή μας δεν είναι απλώς σταθερή, αλλά, νομίζω, αρκετά ικανοποιητική. Θα το θέσω έτσι – αν όχι καλή», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε επίσης ότι ένας από τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες της Ρωσίας – η ανεργία – βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. «Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το αναμενόμενο και έχει, κυρίως, πτωτική τάση. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι κοντά στο 5% από το σημερινό 11,9%. Και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και να παρέχεται στους ανθρώπους πραγματικό εισόδημα», είπε ο χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανική παραγωγή, η γεωργία και οι κατασκευές στη Ρωσία βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης