Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κανείς ωστόσο δεν σπεύδει να προεξοφλήσει σε ποια επίπεδα θα είναι τον επόμενο χειμώνα, όταν η ζήτηση θα αυξηθεί σημαντικά κυρίως από τα νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου.

Ενδεικτικό είναι ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την παράδοση Ιουλίου υποχώρησαν έως και 2,7%.
Ειδικότερα, οι τιμές του ολλανδικού TTF, για τον πρώτο μήνα διαπραγματεύτηκε στα 25,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένες κατά 0,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στην υποτονική ζήτηση, την υψηλή παραγωγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί πάνω από 65% φέτος και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση θα τελειώσει σύντομα. Τα αποθέματα είναι πολύ πιο γεμάτα από το κανονικό, η Γερμανία παράγει ποσότητες ρεκόρ ηλιακής ενέργειας που διατηρούν τη χρήση φυσικού αερίου χαμηλή και η βιομηχανική ζήτηση είναι υποτονική.

Traders και άλλοι παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ευρώπη να δει μια σύντομη πτώση κάτω από το μηδέν για τις τιμές της επόμενης ημέρας αυτό το καλοκαίρι.
Ο συνδυασμός άφθονων αποθεμάτων στο τέλος ενός ήπιου χειμώνα, σταθερών εισαγωγών LNG και χαμηλής ζήτησης έχει οδηγήσει τις τιμές σε ένα πτωτικό σερί οκτώ εβδομάδων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Οι μεμονωμένες περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος», δήλωσε στο Bloomberg ο Peder Bjorland, αντιπρόεδρος για την εμπορία και τη βελτιστοποίηση φυσικού αερίου στον ενεργειακό γίγαντα της Νορβηγίας Equinor.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης