Η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ έχει πέσει σε επίπεδο από το 1999, καθώς η ζήτηση μειώνεται συνεχώς. Η τιμή ενός βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI), σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, υποχώρησε 14% στα 15,65 δολάρια στις διαπραγματεύσεις της Ασίας την Δευτέρα.

Η αγορά πετρελαίου δέχεται έντονη πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με τεράστια πτώση στη ζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης των ΗΠΑ αγωνίζονται τώρα για να αντιμετωπίσουν το κενό του πετρελαίου, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές. Η πετρελαϊκή βιομηχανία αγωνίζεται τόσο με την πτώση της ζήτησης όσο και με τη μάχη μεταξύ των παραγωγών χωρών για τη μείωση της παραγωγής.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα μέλη του Opec και οι σύμμαχοί του σε συμφωνία ρεκόρ για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά περίπου 10%.

Η συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που έχει διαμορφωθεί ως τώρα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι οι περικοπές δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να κάνουν τη διαφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για την αγορά να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία του Opec, στην παρούσα μορφή της, δεν θα είναι αρκετή για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά στην Axicorp.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία αυξάνεται ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ΗΠΑ θα εξαντληθούν, με τα αποθέματα στο Cushing, το κύριο σημείο παράδοσης πετρελαίου στις ΗΠΑ, που γνωρίζει αύξηση σχεδόν κατά 50% από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την ANZ Bank.

«Έχουμε πάντως, κάποια ελπίδα για ανάκαμψη αργότερα εφέτος», ανακοίνωσε η τράπεζα στο ερευνητικό της σημείωμα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης