Η Credit Suisse και η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που υπόκεινται σε έλεγχο στο πλαίσιο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για το εάν επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι δύο ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο κύμα κλήσεων που απέστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αιτήματα για τις σχετικές κλήσεις στάλθηκαν πριν από την κρίση που έπληξε την Credit Suisse και είχε ως αποτέλεσμα την προτεινόμενη εξαγορά της από τον μεγάλο της αντίπαλο, την UBS.

Οι κλητεύσεις απευθύνθηκαν επίσης σε υπαλλήλους και ορισμένων μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό των τραπεζικών υπαλλήλων που αντιμετώπισαν πελάτες υπό κυρώσεις και πώς αυτοί οι πελάτες υποβλήθηκαν σε έλεγχο τα τελευταία αρκετά χρόνια, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι τραπεζικοί υπάλληλοι και σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν οποιονδήποτε νόμο.

Η Credit Suisse και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πιο πάνω αποκάλυψη, ενώ η μετοχή της UBS υποχώρησε έως και 7,2% τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταλήξει σε διευρυμένες κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την παροχή υπηρεσιών της σε πλούσιους Ρώσους. Στο αποκορύφωμά της, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν έσοδα από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Την περίοδο που διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες τον περασμένο Μάιο, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό τους, 50% περισσότερα από την UBS.
Η έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσει την UBS να εξετάσει περαιτέρω τη λίστα πελατών του μικρότερου αντιπάλου της μετά την έκτακτη εξαγορά. Η Credit Suisse έχει δει μια σειρά από συνεργασίες της να «σκάνε» τα τελευταία χρόνια, από τον Bill Hwang της Archegos Capital Management μέχρι τον Lex Greensill της ομώνυμης χρηματοοικονομικής εταιρείας του και τον ιδρυτή της Luckin Coffee, Lu Zhengyao.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης