Ολοταχώς προς τα 90 δολάρια το βαρέλι οδεύει το πετρέλαιο, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν δημιουργήσει κρίσιμα αποθέματα, η παγκόσμια οικονομία «κόβει στροφές» και η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, «βλέπει» το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύεται με απώλειες 1,8% και την τιμή του να υποχωρεί στα 97,7 δολάρια το βαρέλι.
Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Αυγούστου υποχωρεί κατά 2,4% και διαπραγματεύεται στα 93,65 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μειωμένη ζήτηση συνεχίζει, λοιπόν, να υποσκελίζει τη μείωση της προσφοράς, που ήταν ήδη σημαντικά περιορισμένη, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και των διαταραχών παραγωγής στη Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να εντείνει τη μάχη της απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, ενδεχομένως με αύξηση-μαμούθ των επιτοκίων της κατά 100 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αφού η χθεσινή έκθεση έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτών να κινείται στο θηριώδες 9,1% τον Ιούνιο. Τον δρόμο έδειξε, άλλωστε, χθες η Τράπεζα του Καναδά, που αύξησε τα δικά της επιτόκια κατά 100 μ.β., σε μια κίνηση-έκπληξη.

Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές συρρέουν στο αμερικανικό νόμισμα, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, με τον δείκτη δολαρίου (DXY) να σημειώνει υψηλό 20 ετών χθες, κάτι το οποίο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τα μέτρα περιορισμού του Covid-19 σε πολλές κινεζικές πόλεις, προκειμένου να συγκρατηθούν η περαιτέρω εξάπλωση της άκρως μολυσματικής νέας υποπαραλλαγής που εντοπίστηκε, «βαραίνουν» επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ημερήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας βυθίστηκαν τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2018, καθώς τα διυλιστήρια αναμένουν ότι τα lockdowns θα περιορίσουν τη ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων.

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν επίσης μείωση της ζήτησης, η οποία υποχώρησε στα 18,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, ενώ παράλληλα τα αποθέματα στη χώρα αυξήθηκαν μετά από ακόμα μία μεγάλη αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί αύριο Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία, όπου θα παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής των συμμάχων του Κόλπου και θα τους ζητήσει να αυξήσουν την άντληση πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης