Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνοντας σήμερα ότι το βασικό της επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,75% και τα επίπεδα των αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις αυτές ήταν ομόφωνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι το βραχυπρόθεσμο outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί, ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει δυσχερέστερες, ιδίως στις εταιρικές πιστωτές αγορές. “Η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο, αναμένεται να προσφέρει κάποια στήριξη στη ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες”, προσθέτει.

Η τράπεζα σημειώνει ακόμα ότι οι αβεβαιότητες γύρω από το Brexit έχουν ενισχυθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας τις βρετανικές χρηματοοικονομικές αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρύτερο οικονομικό outlook θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η τράπεζα. Ιδιαίτερα, από το πώς θα διαμορφωθεί η νέα εμπορική σχέση με την Ε.Ε. από το είδος της μετάβασης στο νέο καθεστώς (απότομη ή ομαλή) και από την αντίδραση των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα επισημαίνει ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής στο Brexit, όποια μορφή και να πάρει, δεν θα είναι αυτόματη και «θα μπορούσε να κινηθεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης