Οι διαφορετικές τάσεις του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι στην ίδια θέση με την αμερικανική Federal Reserve σε ό,τι αφορά την σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

Ο Trichet, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 μέχρι το 2011, βλέπει μια πιθανότητα το Δ.Σ. της τράπεζας να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας (PEPP) σε πιο χαμηλά επίπεδα στη συνεδρίαση του αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο δεν περιμένει οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Federal Reserve, η οποία εξετάζει να ξεκινήσει να αρχίσει να αποσύρει την τόνωση από το τέλος του 2021.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν, έτσι μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» δήλωσε ο Trichet σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television.

«Στις ΗΠΑ υπήρχε μια δέσμευση για αγορές το ίδιου ακριβώς ποσού κάθε μήνα, και αυτή είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Ο περιορισμός των αγορών σημαίνει κάτι. Στην Ευρώπη υπάρχει ευελιξία» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης