Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα για την ιστορική βιομηχανία «Πίτσος», η οποία βάζει λουκέτο μετά την υλοποίηση της απόφασης που έλαβε πριν από τέσσερα χρόνια ο γερμανικός όμιλος   Bosch Siemens Hausegerate να κλείσει το εργοστάσιο στου Ρέντη και να μεταφέρει την παραγωγή στην Τουρκία.

Οι 273 εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας του. «Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της Πίτσος. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ελπίδες που υπάρχουν είναι να γίνει αποδεκτή από την BSH η πρόταση που έχει υποβάλλει η «Πυραμίς Μεταλλουργία» για να λειτουργήσει έστω και εν μέρει το εργοστάσιο στου Ρέντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία επισημαίνει ότι «η Συνομοσπονδία, για ακόμη μία φορά και τώρα την ύστατη στιγμή, ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες. Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, δεν μπορεί να αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες εργαζόμενους και να μη λαμβάνει καμία πρωτοβουλία που θα αποτρέψει το λουκέτο στην Πίτσος… Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν σημαίνει να κλείνουν εργοστάσια που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική οικονομία και να οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι».

Η ιστορία της Πίτσος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865, ως εταιρεία κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού. Οι πρώτες εγκαταστάσεις βρίσκονταν στην οδό Περικλέους, όπου πήγαιναν οι Αθηναίοι για να αγοράσουν γκαζιέρες, θερμάστρες και άλλα είδη.

Όταν ο ηλεκτρισμός έφτασε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ο Πίτσος αποφάσισε να κάνει άνοιγμα στις «λευκές συσκευές» που τα επόμενα χρόνια θα έμπαιναν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Έτσι από το 1959 ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων, κουζίνων και άλλων ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο της εταιρείας στου Ρέντη.

Το 1976, ο Απόστολος Πίτσος αποφάσισε να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας στη Siemens. Είκοσι χρόνια αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε BSP ABE (από τα αρχικά Bosch, Siemens και Pitsos), ενώ στην πορεία και άλλες γερμανικές εταιρείας μπήκαν στην σύνθεση της.

Η οικονομική κρίση του 2010 ήταν η αρχή του τέλους για την εταιρεία. Το μέγεθος της άρχισε να συρρικνώνεται και μετά από πολλές περικοπές εξόδων, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και εθελουσίες για τους εργαζομένους έφτασε η ώρα του λουκέτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης