Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Bank of America (BofA) σε νέα ανάλυσή της, σχετικά με τις δύο πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Alpha Bank στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να διατηρηθεί ο Δείκτης Κεφαλαίων σε καλά επίπεδα και να αντισταθμιστεί η κατανάλωση κεφαλαίου που απαιτείται για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην οποία στοχεύει η τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, και οι δύο πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος του καλά δομημένου επιχειρηματικού σχεδίου, «Project Tomorrow» που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Bank of America επικροτεί το επενδυτικό πλάνο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank, γιατί στηρίζεται σε έναν ισχυρό Δείκτη Κεφαλαίων, παράλληλα με την ταχεία απομόχλευση του ισολογισμού.

Η Alpha Bank κατέληξε σε συμφωνία με τη Nexi, την κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ιταλία, σημειώνει η BofA, για την εξαγορά του 51% των δραστηριοτήτων merchant acquiring (150,000 POS / 9 δισ. ευρώ όγκοι) έναντι 157 εκατ. ευρώ, με το 100% της νέας Eταιρείας (NewCo) που θα δημιουργηθεί να αποτιμάται στα 307 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόσθετο όφελος ύψους ευρώ 60 εκατ. για τη NewCo υπό την μορφή earn-out. Η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Alpha Bank.

Η κοινοπραξία θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank, με τα τέλη παραπομπής να εισπράττονται από την Alpha Bank. Όπως προσθέτει η BofA, μία παρόμοια συναλλαγή έκλεισε με τη Nexi πριν από δύο χρόνια με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναζήτηση συνεργάτη σε ακίνητα

Η Alpha Bank ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου για μια κοινοπραξία μέσω της εισηγμένης θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα (το 91,5% της οποίας ανήκει στην Alpha Bank και έχει κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ). Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το α’ τρίμηνο του 2022. Η Alpha Bank θα μεταβιβάσει ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα, αυξάνοντας την αξία του σχήματος.

Η μονάδα εξυπηρέτησης ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα θα αποκτηθεί από την πλήρως ιδιόκτητη θυγατρική διαχείρισης ακινήτων της Alpha Bank, την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων ΑΕ (AREMI), πριν από την πώληση. Στόχος της Alpha Bank είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AREMI για τη διαχείριση ακινήτων, δημιουργώντας έτσι μία ροή νέων εσόδων για την τράπεζα από αμοιβές και προμήθειες. Η θετική κεφαλαιακή επίδραση θα προκύψει κυρίως λόγω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού που σχετίζεται με τα ακίνητα κατά 0,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εκτίμησή της BofA, αυτό θα πρέπει να ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 15-20 μονάδες βάσης στον Δείκτη Κεφαλαίων.

   Η Bank of America τέλος σημειώνει ότι και άλλα έργα προγραμματίζονται επίσης από την Alpha Bank, όπως η πώληση των θυγατρικών της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, οι οποίες αναμένεται να προσθέσουν άλλες 30 μονάδες βάσης με βάση τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης