Τη διαβεβαίωση ότι οι αυξημένες συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN».

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να δει τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ, για να οριστικοποιήσει και το σχέδιο αποπληρωμής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα αναδρομικά, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Περιμένουμε να δούμε και τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ, για να κλείσει το θέμα και να οριστικοποιηθεί ποια είναι τα οφειλόμενα από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί απολύτως στις αποφάσεις της δικαστικής.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει η αποπληρωμή των αναδρομικών σε ένα εύλογο, αλλά και σύντομο συγχρόνως χρονικό διάστημα, ώστε να μην επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος και τις καταβολές των κανονικών μηνιαίων συντάξεων».

Για τις συντάξεις χηρείας, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε: «Όταν αναλάβαμε εμείς τον Ιούλιο είδαμε ότι, παρότι είχε ψηφιστεί η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στην προ Κατρούγκαλου εποχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραψε τις εντολές προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για να υλοποιήσει το λογισμικό και να εκτελέσει την απόφαση. Τις υπογράψαμε τις πρώτες ημέρες, είχαμε πει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις και αυτό θα γίνει, θα πληρωθούν κανονικά» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει όμως και μία ειδική περίπτωση. Είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση μία διάταξη για τις χήρες θυμάτων φυσικών καταστροφών, αλλά και πάλι δεν είχαν προβλέψει την απαραίτητη εγκύκλιο, την οποία υπογράψαμε στις 2 Αυγούστου, λίγες ημέρες αφότου αναλάβαμε. Αυτές οι ειδικές περιπτώσεις των συντάξεων χηρείας που αφορούν και σε δικαιούχους από το Μάτι μπορούν τώρα να αρχίσουν να εκδίδονται».

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε:

«Όταν αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση να ενοποιήσει τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ, ήταν ταχύτατη στο να αλλάξει τις ταμπέλες έξω από κτίρια με αυτό το όμορφο, θα έλεγα, logo του ΕΦΚΑ, αλλά μέχρι εκεί. Έχουμε ακόμα 22 ανεξάρτητα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία δεν επικοινωνούν καθόλου μεταξύ τους» σχολίασε ο κ. Μηταράκης, υπολογίζοντας πως οι εκκρεμείς συντάξεις είναι πάνω από 400.000.

«Ο Γιάννης Βρούτσης προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν οι βουλευτές του επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα. Ακόμα, την περιμένουμε..» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Στη συνέχεια, είπε: «Έχουμε βάλει δύο συγκεκριμένους στόχους. Το καλοκαίρι του 2020, να μπορούμε να εκδίδουμε το 1/3 των συντάξεων αυθημερόν και το καλοκαίρι του 2021 το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 90%. Ενισχύουμε τον ΕΦΚΑ με προσωπικό και ήδη υπογράψαμε απόφαση να επιστρέψουν στα τμήματα εκδόσεων συντάξεων 86 επιπλέον υπάλληλοι, για να επιταχύνουμε τις παλιές συντάξεις.

Στο πρώην ΓΛΚ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και, τις επόμενες ημέρες, υπογράφουμε Κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών, για να μεταφερθεί και εκεί επιπλέον κόσμος. Αλλά η λύση είναι η σωστή λειτουργία ενός μηχανογραφικού συστήματος.

Θα μείνει ένα 10% από τις συντάξεις το οποίο δύσκολα θα μηχανογραφηθεί, π.χ. εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει και πέντε χρόνια στην Ιταλία. Ξεκινάμε, όμως, τώρα την ηλεκτρονική διασύνδεση της χώρας με το πανευρωπαϊκό λειτουργικό σύστημα» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης