Με συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για τα κριτήρια προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη, κατέληξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών. Τα κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο συμφωνήθηκαν σε ύψος υπολοίπου δανεισμού του οφειλέτη στις 120.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 200.000 ευρώ.

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζών ξεκίνησε στις 7 μ.μ. ενόψει της υποβολής του σχεδίου του νέου νόμου Κατσέλη στους “θεσμούς” μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης παρευρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, η δομή του νέου πλαισίου προστασίας που θα διαδεχθεί τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη θα βασιστεί σε δύο κριτήρια: το ύψος του συνολικού δανεισμού του οφειλέτη και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ, ενώ για το ύψος του δανεισμού ορίζονται οι 120.000 ευρώ.

Η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών συνεχίστηκε και σήμερα καθώς έπρεπε να προσμετρηθούν τα δεδομένα των τραπεζών στη βάση των νέων κριτηρίων για την παροχή προστασίας, αλλά και να επιλυθούν θέματα που αφορούν στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών (κούρεμα, επιτόκιο) και στις διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ότι ο νέος νόμος θα αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τράπεζες ζητούν τα “φίλτρα” που θα προβλέπει ο νέος νόμος να εφαρμοστούν αναδρομικά για τις περίπου 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη. Και αυτό διότι προς τα τέλη του 2018, ενόψει της λήξης του ν. Κατσέλη, και στο δίμηνο διάστημα της παράτασης ισχύος του νόμου, σημειώθηκε έξαρση στην υποβολή αιτήσεων προστασίας, με απώτερο στόχο την ματαίωση προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης