Σε συμφωνία για την εφαρμογή νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης κατέληξαν σήμερα η Ουκρανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε μια προσπάθεια να εκταμιευθεί η δεύτερη κατά σειρά δόση του δανείου, συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων, που είναι προγραμματισμένη να χορηγηθεί στο Κίεβο.
Το ΔΝΤ επισήμανε ότι «η εκταμίευση της δόσης των 1,6 δισ. δολαρίων θα γίνει σύντομα», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως «όλο το 2011 το έλλειμμα της Ουκρανίας δεν θα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ της».
Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση μίλησε για «εξορθολογισμό δημοσίων δαπανών», αλλά και για «κοινωνικά προγράμματα υπέρ των φτωχών», όπως και για «εκτέλεση δημοσίων επενδύσεων ολόκληρο το 2011».
Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε μεταρρύθμιση στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στο επίπεδο του ομίλου «Naftogaz», αλλά και για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της κεντρικής διοίκησης αλλά και των ασφαλιστικών Ταμείων.

