Οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη έχουν μειωθεί από το καλοκαίρι, όταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν προ των πυλών και το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα και μη βιώσιμα ύψη, παρατηρεί σε πρόσφατο άρθρο του ο Νουριέλ Ρουμπινί.
Προειδοποιεί ωστόσο, πως ενώ οι ασφυκτικές πιέσεις έχουν χαλαρώσει έκτοτε, οι οικονομικές συνθήκες στην περιφέρεια της ευρωζώνης παραμένουν επισφαλής. Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που έχει συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας έχουν υποχωρήσει προς τις 250 μονάδες βάσης από τότε που ανακοινώθηκε, χωρίς να έχει ξοδευτεί ούτε ένα σεντ για την υλοποίησή του. Επιπλέον, η λειτουργία του ESM σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν πλέον πως η ευρωζώνη από μόνη της είναι ασταθής και ατελής και για αυτό απαιτείται βαθύτερη τραπεζική, δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, έχουν συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των κινδύνων.
Αλλά, ίσως ο πιο σημαντικός λόγος, σημειώνει ο Ρουμπινί, είναι ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι τόσο στην ευρωζώνη όσο και την Ελλάδα ειδικότερα, έχει αλλάξει. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται πλέον πως δεδομένων των άρρηκτων εμπορικών και οικονομικών δεσμών, μια προβληματική ευρωζώνη πλήττει όχι μόνο την περιφέρεια, αλλά και τον πυρήνα της ένωσης.
Όσο η κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία παραμένει ευάλωτη, η κατάρρευση της Ελλάδας θα πυροδοτούσε ισχυρό ντόμινο θέτοντας σε κίνδυνο την επανεκλογή της Merkel στην γερμανική καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου έτους. Έτσι λοιπόν, η Γερμανία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα προς το παρόν, συμπεραίνει ο Ρουμπινί.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει, η περιφέρεια της ευρωζώνης δείχνει ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, το ΑΕΠ εξακολουθεί αν συρρικνώνεται λόγω της παρατεταμένης λιτότητας, το ευρώ είναι εξαιρετικά ισχυρό, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πιστωτικής κρίσης εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας τραπεζών και επιχειρήσεων την ώρα που η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ. Πέραν των προαναφερθέντων, η κατάσταση είναι σύμφωνα με τον Roubini εξαιρετικά ασταθής και για έναν επιπλέον λόγο. Η ύφεση της περιφέρειας μεταδίδεται σιγά και στον πυρήνα της ένωσης επηρεάζοντας το ΑΕΠ της Γαλλίας το οποίο συρρικνώνεται και τις εξαγωγές της Γερμανίας οι οποίες είτε υποχωρούν.
Ωστόσο, τα θεμελιώδη προβλήματα της κρίσης στην ευρωζώνη δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα μια νέα δύσκολη χρονιά να τα φέρει ξανά στην επιφάνεια με έναν πιο βίαιο τρόπο από το 2014 και έπειτα. Δυστυχώς, σημειώνει ο ίδιος, η κρίση στην ευρωζώνη θα μας συνοδεύει για χρόνια, διατηρώντας τους κινδύνους υποχρεωτικών αναδιαρθρώσεων και εξόδου χωρών από το ευρώ.
Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

